Šport > Zimski športi
61 ogledov

Franko: Srebrne smuči iz Sarajeva prodal za 600 mark

sport 18.12.13. Jure Franko, nekdanji smucar, foto: mediaspeed
1/8
mediaspeed
Jure Franko, junak olimpijskih iger leta 1984 v Sarajevu, se je ob 50. Zlati lisici z novinarji spominjal svojih največjih trenutkov, obenem pa proslavil tudi uvrstitev v vedno obširnejši Hram športnih junakov.

Na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu je Jure Franko osvojil srebrno kolajno v veleslalomu in Sloveniji takrat prinesel prvo odličje z zimskih olimpijskih iger. V Kranjski Gori se je Franko, ki po upokojitvi živi zelo oddaljeno od soja žarometov, okrog jubilejne 50. Zlate lisice spomnili svojih legendarnih dosežkov, ob tem pa dobil še pokal ob uvrstitvi v Hram športnih junakov, ki domuje v ljubljanski dvorani Stožice

"Zelo sem vesel in počaščen, da sem bil uvrščen med najboljše slovenske športnike v zgodovini," je dejal 51-letni Franko, ki je olimpijsko kolajno osvojil 14. februarja 1984. Po prvi vožnji je bil četrti, na koncu pa ga je prehitel le Švicar Max Julen. Zaradi okvare kolkov je končal športno pot kot zgolj triindvajsetletnik po koncu sezone 1984/85.

Nogometno navijanje

"Olimpijska kolajna je zaznamovala moje življenje v celoti. Prijateljem sem pred 30 leti dejal, da se ne bo nič spremenilo. Pa se je vse razen tega, da smo ostali prijatelji. Srebrne kolajne z OI je bila odlična vizitka v poslu za začetek pogovorov," je dejal Franko, ki se še vedno rad ozre na tiste dni.

"Na veleslalomu je bilo nogometno navijanje, kjer se je žvižgalo tudi tekmecem. Drugače se je slišalo le kravje zvonce in navijanje za vse. Nova vrsta navijanja je dalo novo dimenzijo smučanju, malo nam je bilo sicer nerodno, ko smo se pogovarjali s tekmeci, ampak sam se se v tem vzdušju zelo dobro znašel."

Doma si je želel le mir

V zadnjih treh desetletjih je Franko četrt stoletja preživel v tujini, v ZDA in predvsem na Japonskem, in zgradil pot uspešnega poslovneža.

"Nisem se veliko pojavljal v javnosti niti, ko sem bil v Sloveniji, ker sem si na tem majhnem ozemlju, na katerega sem se rad vračal, ob takih redkih trenutkih želel nekaj potrebnega miru. Sedaj, ob okrogli obletnici, pa je čas, da se ponovno družim v javnosti s svojimi spomini," je dejal Franko. Ne ve niti, kje so končale "srebrne olimpijske" smuči.

Prodal jih je za 600 mark

"Olimpijske smuči sem prodal za okrog 600 takratnih mark, kar je bila to tedaj kar velika cena. To, da smo prodajali opremo po koncu sezone, je bil naši edini vir zaslužka. Boljši si bil, več si dobil, in se je tudi zato splačalo biti dober," je dejal Novogoričan. S soprogo Simono Vodopivec ima osnovnošolca, sina in hčerko, ki sicer smučata, vendar brez tekmovalnih ambicij.

"Sin je v času OI v Vancouvru sicer zaželel, da bi bil tekmovalec, pa je že nekaj mesecev pozneje, septembra, opustil te svoje ambicije. Štirikrat na trening smučanje, šolanje, ki mora biti na prvem mestu, pa še kaj pride zraven. Videl je to, kar je za smučanje rekel moj oče, da je 'ciganarija', torej življenje v hotelih, stalno na cesti in na poti," je nadaljeval Franko, ki z družino v zadnjem obdobju živi v Sloveniji, sam ima zastopstvo za nemško medicinsko podjetje, s soprogo pa ima tudi produkcijsko podjetje. Pripravili so že nekaj predstav.

Mamma Mia!

"Sedaj sem pridobil pravico za muzikal Abbe Mamma Mia, in to bomo sedaj postavili na slovenske odre," je prvo naslednjo predstavo napovedal Franko. Trenutno ne razmišlja, da bi bil kjerkoli vključen v smučanje, ki pa ga še vedno rad spremlja.

"Kar je Tina Maze naredila, je izjemno. Na tej ravni izpeljati štiri discipline si ne znam predstavljati. Specialistke trenirajo eno disciplino, imajo neprimerno več časa za treninge. Ona pa se je morala dokazovati iz tekme v tekmo v različnih disciplinah, kar je težko narediti in zdržati na tej ravni. To je res izjemno. V tej sezoni me je navdušila Mikaela Shiffrin, malo sem presenečen nad padcem forme Teda Ligetyja, kar pa je zanimivo v športu, kjer ni nič v vnaprej napisano. Felix Neureuther je zelo uspešen. Zelo dobro poznam njegovega očeta in mamo in mi je že zaradi njiju to bližje, saj je pod bremenom uspehov svojih staršev samorastnik in starša na njegovo tekmovalno pot nista imela velikega vpliva."

Starša Felixa Neureutherja, Rosi Mittermaier, skupna zmagovalka svetovnega pokala in olimpijska prvakinja, ter Christian Neureuther, zmagovalec šestih slalomov za svetovni pokal, sta bila izvrstna smučarja, je še pristavil Franko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.