Šport
35 ogledov

Freund ni prepričan v skupno zmago

severin freund planica EPA
Nemški smučarski skakalec Severin Freund, ki je le še korak oddaljen od skupne zmage v svetovnem pokalu in od zmage v seštevku poletov, je izpustil zadnji četrtkov nastop na prenovljeni letalnici v Planici.

Nemec je zaradi težav z naletom izpustil četrtkov tretji nastop zaradi težav z naletno stezo na letalnici. V sončnih očalih, s slušalkami na glavi in v športnih čevljih je Freund sicer počakal uro in pol, ker pa ni dobil zagotovila, da in če sploh se bodo kvalifikacije, ki so mu nudile priložnost za trening skok, začele, je odšel v hotel nemške reprezentance in si v miru privoščil kosilo, medtem ko so njegovi sotekmovalci morali počakati na boj za uvrstitev na petkovo tekmo. "Čakanja pač nisem vajen," je kratko dejal Nemec.

Freund si seveda v Planici ne želi le velikega kristalnega globusa, ki mu ga bo težko vzeti, ampak ve, da potrebuje tudi vsaj še en dober nastop, da bo pokal res njegov. "Na dveh tekmah se lahko veliko zgodi in vem, da moram pokazati svoje najboljše skoke. Peter Prevc je odličen letalec in potruditi se bom moral v boju z njim," je dejal Nemec, še preden je izvedel, da je Prevc le pol metra zgrešil planiški letalni rekord. "Obenem vem, da bom zelo užival, saj sem vodilni skakalec in z dobrimi nastopi tukaj lahko veliko pridobim."

Kraft nima nobenih možnosti

Avstrijca Stefana Krafta, zmagovalca novoletne turneje, ki v skupnem seštevku zaostaja že 175 točk, pa je Freund vendarle odpisal. "Mislim, da nima možnosti. Ne verjamem, da bi se meni in Petru Prevcu lahko zalomilo do te mere, da bi imel Stefan še kakšno možnost." Dodatno samozavest mu daje dejstvo, da na zadnjih tekmah nastopa skoraj brez napak. Nazadnje je zmagal štirikrat zapored, na zadnjih šestih tekmah pa je zabeležil pet zmag in drugo mesto. Med nemškimi tekmovalci sta več zmag od njega dosegla le Jens Weissflog in Martin Schmitt, ki sta si prav tako priskakala kristalni globus, Schmitt nazadnje v sezoni 1999/2000.

''Nisem verjel, da mi lahko uspe že v tej sezoni''

Za Freunda, svetovnega prvaka v poletih, aktualnega svetovnega prvaka na veliki skakalnici v Falunu in ekipnega olimpijskega prvak v Sočiju, bi bil prav globus največji uspeh v karieri. "Svetovni pokal je največ, kar se da osvojiti. Sam sicer nisem verjel, da mi ti lahko uspe že v tej sezoni, a zdaj imam možnost za to in seveda bom že v petek pokazal vse, kar znam," je še dejal 26-letni športnik.

Zelo zadovoljen je bil tudi z današnjim treningom, ko je pristal pri 216 in 225,5 metra. "Predvsem drugi polet je bil že zelo dober," je dejal skakalec, ki se je nato odločil, da ne bo počakal na razplet težav z naletom, kjer se je v spomladanskih temperaturah topil sneg.

Z matematiko se Freund ni želel ukvarjati. A če bi Prevc, ki je potrdil odlično formo, v Planici zmagal dvakrat, bi Nemec za skupno zmago potreboval vsaj tretje in četrto mesto. "Super je, da je na koncu napeto. Vem, da imam veliko prednost, a vse še ni odločeno. Že današnje težave z naletom pa so pokazale, da se na tekmi lahko zgodi marsikaj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.