Šport
100 ogledov

Froome oporeka razkritju ruskih hekerjev

chris froome tour de france EPA
Britanski kolesar Chris Froome se brani pred očitki ruskih hekerjev, ki mu na podlagi zdravniških datotek očitajo uporabo prepovedanih poživil.

Ruska hekerska skupina Fancy Bears' razburja športno javnost z domnevnimi dokazi o nadzorovani uporabi nedovoljenih poživil, česar obtožujejo tudi nekatera najbolj zvenečena imena svetovnega športa.

Kot prvi sta se na udaru znašli sestri Serena in Venus Williams, z obtožbami o uporabi dopinga pa se srečuje tudi štirikratna olimpijska prvakinja iz Ria de Janeira Simone Biles.

Ruski hekerji grozijo, da bodo javnosti razkrili vse nečednosti Mednarodne protidopinške organizacije (WADA), ki naj bi bila še posebej prizanesljiva do ameriških športnikov. A Evropejci v tem pogledu niso nikakršna izjema, saj sta se na seznamu domnevnih grešnikov znašla tudi britanska kolesarja Bradley Wiggins in Chris Froome.

Froome, zmagovalec letošnje dirke po Franciji, je zatrdil, da je njegova vest čista, in dodal, da je o uporabi zdravil, ki mu jo očita ruska anonimna organizacija, že govoril v javnosti.

"O terapevtski uporabi zdravil oziroma izjemah sem javno že govoril, zato me zaradi objave mojih podatkov ne boli glava. V devetih letih v profesionalnem športu sem dvakrat zahteval izjemo zaradi težav z astmo, zadnjič pred dvema letoma," se je v uradnem sporočilu za javnost odzval Froome.

venus williams | Avtor: EPA EPA
Odzvala se je tudi teniška igralka in nekdanja številka ena Venus Williams. Priznala je, da je z dovoljenjem pristojnih institucij uživala določena zdravila, a izključno v zdravstvene namene.

''Razočarana sem, da so moji zasebni zdravstveni podatki ogroženi in objavljeni brez mojega dovoljenja. Sledila sem pravilom teniškega protidopinškega programa,'' je sporočila Američanka in dodala, da je za pridobitev dovoljenja morala zadostiti natančnemu in strogemu protokolu krovne protidopinške zveze.

''Sredstva je pregledala neodvisna skupina zdravnikov in jih odobrila zaradi legitimnih zdravstvenih razlogov,'' je sklenila starejša od sester Williams.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.