Šport
60 ogledov

Froome še pobegnil, po sedmih letih ruska zmaga

Ilnur Zakarin EPA
Rus Ilnur Zakarin (Katjuša) je zmagovalec 17. etape kolesarske dirke po Franciji.

Na zahtevni gorski etapi od Berna v Švici do Finhaut-Emossoja, dolgi 184 km, je v zaključnem vzponu ruski kolesar Ilnur Zakarin najprej dohitel Kolumbijca Jarlinsona Pantana (IAM) in Poljaka Rafala Majko (Tinkoff), nekaj časa vozil z njima, nato pa sprožil odločilni napad. Pantano mu je še poskušal slediti, Majka pa se je hitro sprijaznil, da mu ne bo uspelo slaviti v etapi. Kolumbijec je na koncu zaostal za 55 sekund, Poljak pa za minuto in 26 sekund. Kolesarji so etapo končali na nadmorski višini 1960 metrov.

"Dal sem vse od sebe. Počutim se odlično, a ta rezultat zame ni presenečenje, saj sem v dirko veliko vložil. Hvala tudi moji ekipi," je v prvem odzivu dejal ruski kolesar, ki prvič nastopa po Franciji in je z današnjo etapno zmago dosegel enega največjih uspehov v karieri. To je bila prva ruska zmaga na dirki po Franciji po letu 2009, Zakarin pa je v cilj prišel tako izmučen, da si je le stežka zapel majico in tako fotografom pokazal sponzorje. Ob prihodu čez ciljno črto je le na pol uspel dvigniti desno roko.

V skupnem seštevku je Chris Froome (Sky) še povišal prednost in je tako pred ubranitvijo naslova. Uspešno je odbil nekaj poskusov tekmecev, ki so skušali klance izkoristiti za zmanjšanje razlike, nato pa je sledil svojemu nekdanjem pomočniku Richieju Portu (BMC), ki se je odpeljal naprej. Znova je brez moči za napad ostal Nairo Quintana (Movistar).

Skupno drugi je še vedno Nizozemec Bauke Mollema (+ 2:27), tretji pa rojak vodilnega Britanec Adam Yates (+ 2:53). Še najmanj je od Froomovih zasledovalcev izgubil prav Yates, le osem sekund, Quintana 28, Mollema pa 40. Pridobil je le Porte, ki se je povzpel do skupnega šestega mesta.

"Bilo je naporno in vroče, a smo skupaj z ekipo opravili odlično delo. V tretjem tednu Toura se počutim odlično, veliko bolje kot lani," je po etapi dejal Froome, ki je vse bližje tretji zmagi na Touru.

Slabše se je dan končal za enega od četverice Slovencev na Touru. Borut Božič je odstopil, potem ko je dvakrat padel. Kot je sporočila njegova ekipa Cofidis, je po prvem padcu takoj na začetku Božič padel še enkrat na spustu s prelaza Mosses. Pri hitrosti 70 km/h so bile posledice hujše, slovenski kolesar je potolčen in odrgnjen moral odnehati.

Preostali trije Slovenci so še v igri. Danes je bil najboljši Jan Polanc (Lampre-Merida), ki je kot 45. zaostal 20:54 minute, 83. je bil Luka Pibernik (Lampre-Merida), 150. pa Kristijan Koren (Cannondale-Drapac). Skupno je Polanc na 61. mestu, 103. je Pibernik, 163. pa Koren.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.