Šport
128 ogledov

Führerjeva in Đurić najboljša športnika med invalidi

Za Darkove nove noge Anže Petkovšek
Jana Führer, igralka showdowna, namiznega tenisa za slepe in slabovidne, ter plavalec Darko Đurić sta najboljša športnika Slovenije med invalidi v letu 2013.

Zveza za šport invalidov-Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) je danes v Ljubljani podelila še priznanja najboljšim ekipam in nagrade za dosežke v športnem letu 2013.

Jana Führer in Darko Đurić sta nasledila atletinjo Tatjano Majcen Ljubič in strelca Frančka Gorazda Tirška, ki sta bila najboljša v lanskem paraolimijskem letu. Največjega tekmovanja za športnike invalide sicer letos ni bilo, a so Slovenci zelo uspešno nastopali na velikih mednarodnih tekmovanjih, svetovnih, evropskih prvenstvih ter igrah specialne olimpijade.

Športnika leta sta si nagradi prislužila z drugim mestom v posamični konkurenci na letošnjem svetovnem prvenstvu v showdownu, ki ga je avgusta gostil Kamnik, oziroma s tremi medaljami na svetovnem plavalnem prvenstvu za invalide v Montrealu. Đurić je tam zmagal na 100 metrov prosto in 50 metrov delfin ter bil drugi na 200 metrov prosto. Njegova življenjska zgodba in uspešnost v športu sta ga v zadnjih letih izstrelila med ene od popularnejših oseb v državi.

Đurić: "Promocija športa invalidov"

"Sam to gledam kot na promocijo športa invalidov. Vsi vemo, da se nekaj let nazaj šport invalidov ni veliko pojavljal v medijih. Sedaj je tega vse več. Upam, da tlakujem pot tudi ostalim, da bodo lažje prišli do denarnih sredstev za treninge in nastope," je pojasnil Đurič.

"Zelo sem zadovoljna s sezono, nagrada, ki sem jo dobila danes, pa je pika na i. Vedela sem, da bom lahko izmed velikih tekem letos nastopila le na SP, ker je bila hčerka še premajhna, da bi lahko hodila v tujino. SP je bilo doma in sem branila naslov izpred štirih let. Tega, da bi bila druga, nisem pričakovala. Delala bom, da bom prihodnje leto na evropskem prvenstvu nastopila kar najbolje," je dejala Jana Führer.

Priznanji za odbojkarice in ekipo v showdownu

Ekipni priznanji za najboljše v letošnjem letu sta dobili ženska reprezentanca v odbojki sede v postavi Saša Kotnik, Marinka Cencelj, Lena Gabršček, Regina Terbuc Roudi, Jasmina Zbil, Simona Satošek, Danica Gošnak, Bogomira Jakin in Ana Justin za tretje mesto na evropskem prvenstvu na Poljskem in šesto mesto na mednarodnem turnirju Moskve, ter moštvena zasedba v showdownu (Peter Zidar, Simon Podobnikar, Miha Susman) za prvo mesto na SP v Kamniku.

Bronaste znake je ZŠIS-POK podelila za osvojene medalje na evropskih prvenstvih članicam odbojkarske reprezentance, slepim in slabovidnim kegljačem Mariji Fras, Zdenki Benedik, Safetu Baltiču, Tomažu Furlanu, Jožetu Lampetu, Mitji Osolniku, Mirku Rusu, Jakobu Vodušku, Dariu Vogriču, Marjanu Žalarju, Mitji Žalarju, strelcu Tiršku ter dobitnikom medalj na svetovnih igrah specialne olimpijade v Pjeongčangu: smučarjem Bojanu Alijaju, Daliborju Dediču, Andreju Rauhu, Larisi Bitiči, Lenki Razinger, smučarjem tekačem Alešu Arnolu, Štefki Krajnc, Jerneju Bitencu, Nikolaju Koščaku, Meliti Polenek in tekmovalcu v krpljanju Robertu Štrucu.

Nagrade za vse zaslužne

Srebrne znake za medalje na svetovnih prvenstvih pa so prejeli plavalec Darko Đurić, gluha smučarka Anja Drev, igralci showdowna Sanja Kos, Tanja Oranič, Jana Führer, Peter Zidar, Simon Podobnikar, Miha Susman, športni ribiči Rudolf Centrih, Boštjan Javernik, Željko Mavrič, Franc Štefanič in Branko Zelič.

Posebna priznanja so dobili še strelci Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek in Damjan Pavlin za dosežene svetovne rekorde ter gluhi teniški igralec Marino Kegl za perspektivnega mladega športnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.