Magazin > Lepota & telo
83 ogledov

Fuj! Fekalije na zobnih ščetkah

zobna ščetka zobna pasta Shutterstock
Na približno 60 odstotkih pregledanih zobnih ščetk so raziskovalci univerze v Conneticutu odkrili fekalije. Če ne živite sami, je verjetnost, da je vaša ščetka okužena, kar 80-odstotna.

Kako pridejo bakterije na zobno ščetko?
Dejstvo je, da pri splakovanju stranišča nastanejo aerosoli, ki se razpršijo po kopalnici, pravi Philip M. Tierno z univerze v New Yorku, ki je aerosole izmeril. Verjetnost, da so tudi na vaši ščetki fekalije, bo večja, če ta stoji v bližini školjke.

Kako nevarne so te bakterije?
Ker imamo v naših ustih že tako med 500 in 1000 različnih vrst bakterij, se naš imunski sistem, če smo zdravi, lahko z lahkoto spopade še z eno vrsto. Je pa podatek, kaj vse lahko pristane na naši zobni ščetki, nagnusen …

Kaj lahko storimo?
Zobozdravniki svetujejo, da ščetko zamenjate na vsak tri mesece. Po infekcijah – na primer herpesu – ščetko zamenjajte takoj, ko se infekcija poleže. Ščetko ne hranite v bližini straniščne školjke. Najbolje je, če je v omarici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.