Šport > Nogomet
83 ogledov

Funkcionarju Fife Chucku Blazerju plačevali stanovanje, kjer so živele le mačke

Chuck Blazer EPA
V središču podkupovalnega škandala, ki zadnji teden pretresa Fifo in je včeraj odnesel tudi prvega moža Seppa Blatterja, je Chuck Blazer.

Gre za nekdanjega funkcionarja Fife, o katerem ni veliko znanega. Do leta 2013 je bil član izvršnega odbora organizacije, nato je s položaja odstopil. LA Times piše, da naj bi bil prav on žvižgač, ko gre za razkritja nepravilnosti v mednarodni nogometni organizaciji.

Leta 1989 je Blazer, ki je bil takrat nezaposlen, odpotoval v Trinidad in Tobago, kjer je ameriška reprezentanca igrala kvalifikacijsko tekmo.

Zahteval deset odstotno provizijo

Tam je prepričal nekdanjega ministra za nacionalno varnost Trinidada in Tobaga Jacka Warnerja prepričal naj kandidira za šefa nogometne organizacije za severno in srednjo Ameriko ter Karibe (Concacaf). Warner je na volitvah zmagal, Blazer pa je postal eden od njegovih najtesnejših sodelavcev. Za svoje usluge je od nekaterih poslov zahteval in seveda tudi dobil deset odstotno provizijo.

Chuck Blazer | Avtor: EPA EPA
Med letoma 1992 in 2011 je Blazer zaslužil 22 milijonov ameriških dolarjev. Concacaf mu je kupil hiše oziroma stanovanja v New Yorku, v Miamiju in na Bahamih, med drugim so plačevali najemnino šest tisoč dolarjev za newyorško stanovanje v katerem so živele le Blazerjeve mačke, še pišejo v LA Timesu.

Do leta 2012 Concacaf ni bil davčni zavezanec, nato jim je ameriška davčna uprava ta status odvzela – tri leta zapored namreč niso vložili davčne napovedi.

Po nekaterih podatkih naj bi predstavniki FBI med letoma 2010 in 2013 večkrat obiskali Blazerja in mu dali na izbiro možnost, da prijavi nadrejene ali pa gre v zapor. Kot kaže se je odločil za vlogo živžgača. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.