Šport
30 ogledov

Derbi začelja pripadel Krki

Šport: Naš prvoligaš ostaja brez trenerja, vrača se Slaviša Stojanović! - Radomlje, Koper, Dejan Djuranović Anže Petkovšek
V derbiju začelja je Krka v 18. kolu ugnala Radomlje. Olimpija je že v soboto premagala Domžale (2:1). Mariborski nogometaši so zanesljivo ugnali kanarčke (4:0).

Nogometaši Krke doslej na osmih gostovanjih niso osvojili niti točke, a na črno serijo bodo hitro pozabili, saj so točke vpisali tam, kjer je bilo najbolj potrebno. Dobili so derbi začelja, se od tekmeca za izpad na prvenstveni odlepili za šest točk, tako da lahko nadaljevanje prvenstva pričakujejo mnogo bolj mirni. Njihova zmaga je povsem zaslužena, pokazali so več od neučinkovitih Radomljanov, ki so še sedmič zapored ostali brez osvojene točke, s petimi jih čaka izredno težko delo, če želijo ostati v elitni konkurenci.

Radomljani so tekmo začeli s kar nekaj spremembami v začetni enajsterici, a te trenerju Dejanu Đuranoviću niso prinesle želenih sadov. Krka je namreč takoj prevzela pobudo in si že v prvih desetih minutah priigrala nekaj polpriložnosti, domači vratar Vjekoslav Andrić je imel največ dela ob poskusu Antuna Palića. Domači so svoje priložnosti iskali v protinapadih, kar nekaj bi jih lahko zaključili bolje, kot so jih. Najlepšo priložnost so si priigrali v 29. minuti, ko je Guran Vuk streljal, vratar je žogo odbil na glavo Luki Cerarju, toda veselje je domačim reprečila prečka.

Za zgrešeno priložnost so bili kaznovani v 41. minuti. Po prodoru Marina Perića je ob neodločnosti domače obrambe do žoge prišel Ganec v dolenjski vrsti Nana Addo Welbeck in z močnim ter natančnim strelom z roba kazenskega prostora premagal Andrića.

Nadaljevanje je bilo manj zanimivo. Krka se je očitno zadovoljila z minimalnim vodstvom, napadi domačih pa so bili jalovi. Vseeno sta imeli obe ekipi priložnost za gol, pri gostih jo je po podaji razpoloženega Josipa Fučka zamudil Perić, pri domačih pa Jure Balkovec. Radomlje so od 85. minute igrale z igralcem manj na igrišču in tudi brez pravega vratarja, saj je Andrić izven kazenskega prostora poskušal preigravati, toda neuspešno, zato je moral storiti prekršek. Namesto njega je v vrata stopil branilec Aleksander Zukić, kajti gostitelji so dotlej že opravili vse menjave. In kmalu je Zukić tudi prejel gol. Krka je namreč izvedla hiter protinapad, ki ga je zaključil Perić.

Olimpija vse bližje Domžalam

Derbi tega kola je pripadel Ljubljančanom, ki so se skupaj z Mariborčani vodilnim Domžalam približali na šest točk zaostanka ob tekmi manj. Hkrati se je prvič po desetih prvenstvenih tekmah teh dveh tekmecev zgodilo, da je zmagal gostitelj. Za deseto zmago Olimpije v sezoni sta zadela Darijan Matić in Marko Vukčević. Domžalčani, ki bodo morali z naslovom jesenskega prvaka še malce počakati, pa so doživele tretji poraz.

nogomet | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ljubljančani so odločno začeli tekmo in že v četrti minuti je nase opozoril mladi napadalec Andraž Šporar. Nik Omladič je lepo podal v kazenski prostor, kjer je Šporar malce z desne strani močno sprožil, vratar gostov Nejc Vidmar pa je s konicami prstov žogo odbil v prečko. Dve minuti pozneje so domači povedli, potem ko je po Omladičevem prostem strelu z leve strani Kenan Horić z glavo žogo odbil do Matića, ta pa jo je z 20 metrov poslal pod prečko.

Zatem so nekaj strelov zaporedoma sprožili gosti, ki pa niso bili natančni, tako kot tudi ne Matić v 35. minuti, ko je z dobrih 20 metrov meril mimo leve vratnice. Štiri minute zatem Aleksander Šeliga ni imel težjega dela po poskusu Benjamina Morela, v 41. minuti pa so gostitelji podvojili prednost, ko jeVukčević po samostojni akciji prišel z leve strani do ugodnega položaja za strel z več kot 20 metrov in žogo, ki je pred vratarjem Vidmarjem odskočila, poslal v nasprotni kot domžalskih vrat.

Omladič je v uvodu drugega dela zadel le zunanji del mreže, sicer pa so gledalci spremljali precej bolj enakovredno predstavo, v kateri ni bilo prav veliko nevarnih akcij. Dočakali pa so jo v 78. minuti. Prosti strel z desne strani je dobro izvedel Erik Janža, žogo poslal pred ljubljanski gol, kjer jo je Nemanja Maksimović rahlo preusmeril in premagal Šeligo. V 90. minuti je iz obrata poskusil še Slobodan Vuk, a preslabo za Šeligo.

Kanarčki nemočni na Ljudskem vrtu

Koprčani niso vknjižili treh točk v Ljudskem vrtu že več kot pet let, natančneje od avgusta 2009. Tudi tokrat so bili Primorci daleč od uspeha, saj so že po prvem polčasu zaostajali za tri zadetke.

maribor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Že v 11. minuti je državne prvake v vodstvo popeljal Marcos Tavares. Po podaji Dareta Vršiča iz kota je Ivica Guberac izbil žogo do Jean-Philippa Mendyja, ki je z dolgo podajo z glavo vrnil žogo v petmetrski prostor, tam pa jo je Tavares ob Mihi Gregoriču potisnil čez golovo črto. V 28. minuti je Mendy povišal na 2:0. Po Vršičevem prostem strelu in podaji v kazenski prostor je žoga po odbijanju in poskusih izbijanja prišla do Mendyja, ki se je otresel treh branilcev, ob njem so bili Gregorič, Denis Šme in Leo Štulac, in žogo poslal v mrežo. Deset minut pozneje se je med strelce vpisal še Arghus, ki je po podaji iz kota iz volejem z desetih metrov.

V drugem polčasu je prvi resneje zagrozil Matej Pučko, ko je v 51. minuti po kotu streljal z glavo, izkazal pa se je Jasmin Handanović. Sedem minut kasneje je Jaka Štromajer preusmeril žogo po podaji Pučka, znova pa je dobro posredoval mariborski vratar. V 66. minuti je v igro vstopil Agim Ibraimi, ki je okreval po bolezni in se dvakrat znašel v vlogi podajalca, streljala sta Mendy in Aleš Mejač, Ermin Hasić pa je bil obakrat na mestu.

Mariborčani so še naprej prihajali do zaključnih strelov, med drugimi tudi Ibraimi v 80. minuti, ko je žogo poslal mimo leve vratnice. Tik pred koncem tekme e zmago domačih potrdil David Biton, ko je dobro stekel v prazen prostor za obrambno vrsto gostov, prišel do žoge po Ibraimijevi podaji in rutinirano premagal Hasića. Zadnjo priložnost na temi je na drugi strani zapravil Štromajer, ko je z desne strani zadel vratnico.

Niz neporaženosti se nadaljuje

Petinšestdeseti savinjsko-šaleški derbi je prinesel spopad ekip, ki imata za seboj najdaljši niz neporaženosti v prvenstvu. Velenjčani do te tekme niso izgubili šestkrat zapovrstjo, Celjani pa kar devetnajstkrat. Obe moštvi tudi po današnjih 90 minutah nadaljujeta ta niz, saj se je obračun, ki se je zaradi izpada elektrike, tega je v Velenju povzročil požar, začel z zamudo, končal pa brez zmagovalca. 

Gostje so tekmo bolje začeli in si že v uvodnih minutah priigrali nekaj priložnosti, trikrat pa je dobro posredoval domači vratar Matjaž Rozman. V 25. minuti so si v živahni predstavi prvo lepšo priložnost priigrali tudi domači, ko je Matic Kotnik s pravočasnim tekom iz vrat preprečil nevarnejši poskus Milana Kocića iz bližine. V 29. minuti je poskusil še Ivan Firer, vendar meril le malce mimo leve vratnice celjskega gola. 

Tudi v nadaljevanju so gledalci videli kar nekaj obetavnih akcij, dotlej najboljšo pa v 67. minuti, ko je Mislav Oršić lepo podal do Benjamina Verbiča, ta se je znašel sam pred vratarjem Rozmanom, a zgrešil cilj. V zadnjem delu igre sta ekipi sprožili še nekaj strelov, v 80. minuti je moral posredovati Kotnik po Firerjevem poskusu z roba kazenskega prostora. V 90. minuti so imeli Velenjčani priložnost za zmagoviti zadetek, ko je po podaji Denisa Klinarja sprožil Dragan Jelić, toda Kotnik je odlično posredoval.

Četrta zmaga Novogoričanov

Goričani so dosegli četrto zmago v tej sezoni, a so še vedno v spodnjem delu lestvice, medtem ko so v jesenskem delu veliko bolj prepričljivi Zavrčani doživeli sedmi poraz. Tekma v novogoriškem športnem parku, kjer je domačo ekipo prvič vodil novi trener Iztok Kavčič, se je začela z rahlo pobudo domačih nogometašev, prvo priložnost pa so si v peti minuti priigrali gosti, ko se je pred vratarjem Vasjem Simčičem osamljen znašel Dino Kresinger, žoga pa je po njegovem lob strelu končala prek vrat.

Luka Majcen Marshal Johnson Gorica | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Le štiri minute kasneje so si nogometaši iz mesta vrtnic skočili v objem, po podaji Amadeja Vetriha se je v gostujočem kazenskem prostoru v pravem trenutku na pravem mestu znašel Marshal Mfon Johnson ter po strelu z glavo ukanil Marka Ranilovića. Do konca prvega polčasa je bila za odtenek boljša domača zasedba, medtem ko je gostujoča prav tako izpeljala dve akciji, ki sta zadišali po golu, strela Kresingerja in Tonija Datkovića pa nista bila dovolj natančna.

Drugo polovico dvoboja so bolje pričeli Zavrčani, že v 54. minuti je Boris Sambolec po strelu z glavo zatresel okvir novogoriških vrat. Gostje so še naprej izvajali pritisk, domačini pa so svoje priložnosti iskali v nasprotnih napadih. Zavrčani so do konca tekme dvakrat neuspešno zapretili prek Ivana Antoleka, gostitelji pa so obetavni akciji izpeljali prek Sandija Arčona, a je bil tudi ta nenatančen.

Prva liga TS, 18. krog:

Gorica : Zavrč  1:0 (1:0)
Johnson 9. 
RK: Dugolin 89./Zavrč

Maribor : Luka Koper  4:0 (3:0)
Tavares 12., Mendy 28., Arghus 39., Biton 89.

Rudar : Celje  0:0

Olimpija : Domžale  2:1 (2:0)
Matić 6., Vukčević 40.; Maksimović 77.

Kalcer Radomlje : Krka  0:2 (0:1)
Welbeck Maseko 42., Perić 90.

Lestvica:
1. Domžale 41
2. Olimpija 35 (-1)
3. Maribor 35 (-1)
4. Celje 34
5. Zavrč 29
6. Rudar 23
7. Luka Koper 22
8. Gorica 15
9. Krka 12
10. Radomlje 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.