Šport
19 ogledov

Topničarji sprožili dve salvi

Alexis Sanchez EPA
V derbiju večera je Arsenal z 2:0 premagal Borussio, velik spodrsljaj pa si je privoščil v zadnjem času slabi Liverpool. V Sofiji je prišel le do točke proti Ludogorcu.

V dvoboju zdesetkanih ekip Arsenala in Borussie iz Dortmunda, so topničarji na domači zelenici povedli že v drugi minuti srečanja. Svoj pvi uradni zadetek v dresu rdečega kluba iz Londona je po dvojni podaji s Santijem Cazorlo dosegel Yaya Sanogo. Francoski napadalec, ki je v Arsenal prestopil že na začetku minule sezone, kasneje pa je imel veliko težav s poškodbami, je bil ob podaji Španca siver rahlo v prepovedanem položaju, vendar sodniki tega niso opazili. 

Sanogo bi lahko že v 10. minuti povišal na 2:0, a je bil nespreten v protinapadu. Vestfalenčani si v nadaljevanju polčasa niso pripravili veliko priložnosti, blizu zadetka pa je bil šele v 39. minuti Henrik Mhitarjan, ki je sam prišel pred vratarja Emiliana Martíneza, a se je mladi Argentinec, sicer tretji vratar topničarjev, izkazal.  

Na začetku drugega polčasa je Alex Oxlade-Chamberlain s kakšnih 20 metrov sprožil z volejem, a na smolo domačih zadel le prečko. Gostujoči vratar Roman Weidenfellerje let žoge pospremil le s pogledom. A njegovo olajšanje ni dolgo trajalo, s podobne razdalje, vendar z leve strani, ga je namreč z natančnim diagonalnim strelom ugnal Alexis Sánchez. To je bil za Čilenca že deseti gol na zadnjih desetih tekmah za klub in reprezentanco. Domači so se zadovoljili z vodstvom, Borussia pa je bila večinoma nenevarna in tekma se je končala brez večjih zapletov.  

V Bruslju je Anderlecht dominiral, premoč pa okronal v 44. minuti, ko je bil na prvi vratnici najvišji Chancel Mbemba. Isti igralec je ob koncu le še potrdil zmago Belgijcev. Iz skupine D sta se v osmino finala že uvrstila Borussia in Arsenal, Anderlecht pa bo spomladi zaigral v Evropski ligi.

Liverpool zgolj s točko

Zelo hitro je padel zadetek tudi v Sofiji, kjer je Ludogorec brez poškodovanega Romana Bezjaka, povedel že v tretji minuti. Vendar se Angleži niso pustili zmesti, že pet minut kasneje je izenačil Rickie Lambert, še pred polčasom pa je Jordan Henderson potrdil preobrat. Bolgari so sicer v prvih 45 minutah večkrat streljali na gol gostov, razmerje v strelih je bilo 7:4. Vse je že kazalo na to, da bodo Liverpoolčani domov odnesli vse tri točke, vendar je v 88. minuti po kotu za končnih 2:2 poskrbel branilec Georgi Terziev.

Tudi v drugi tekmi te skupine so ob polčasu z zadetkom prednosti vodili gostje. Karim Benzema je v 35. minuti prodrl po levi strani, s povratno podajo našel Cristiana Ronalda, ta pa je načel mrežo Basla. Kot se je kazneje izkazalo, je bil to edini gol na tekmi. Portugalski superzvezdnik je zadel že na 12. zaporedni tekmi, ki jo v Ligi prvakov ni odigral na domačem stadionu. S tekmami na nevtralnem igrišču je v tem obdobju zbral 17 zadetkov. Ronaldo se je sicer izenačil z Raulom na drugem mestu najboljših strelcev v najelitnejšem klubskem tekmovanju, dan prej je Barcelonin Lionel Messi s hat-trickom pristal pri številki 74.

Pomembne tri točke za staro damo

V Ligi prvakov neprepričljivi Juventus je na gostovanu pri Malmu poskrbel, da je bil vratar domačih Robin Olsen precej bolj zaposlen kot Gianluigi Buffon, danski čuvaj mreže v švedski ekipi pa se je izkazal predvsem po strelih Artura Vidala in Claudia Marchisia. Malmö je imel najlepšo priložnost ob zaključku prvega dela, Markus Rosenberg je našel Emila Forsberga, slednji pa je žogo poslal v mrežo, a z narobne strani vratnice.

Drugi polčas pa se je začel po notah stare dame, Marchisio je v ogenj poslal Fernanda Llorenteja, ki je le uspel premagati Olsena. Slednji je nato klonil še v zaključku dvoboja, veliko dela je opravil Paul Pogba, v polno pa je zadel Carlos Tévez

Prepričljiv pa je bil Atletico Madrid. Zadela sta Raul Garcia in Mario Mandžukić. Hrvat je bil najprej uspešen v 38. minuti, svoj strelski dosežek pa je nato oplemenitil še v 62. in 65. minuti ter postal prvi nogometaš Atletica s hat-trickom v Ligi prvakov. Mandžukiću je tako uspelo tisto, kar ni takšnim asom kot so Sergio Agüero, Diego Costa in Diego Simeone. Slednji je slovenskega vratarja Jana Oblaka znova posedel na klop za rezervne igralce.

Portugalec razžalostil rojake

Kot prva sta se danes pomerila Zenit in Benfica, Portugalcem pa jo je zagodel njihov rojak Danny. Kapetan ruskega kluba je poskrbel, da so nogometaši iz Sankt Peterburga že prišli do točke več kot lani, ko so se s šestimi točkami prebili v osmino finala in tako postali klub z najnižjim izkupičkom, ki mu je to uspelo. Danny je dvoboj sicer odločil v 79. minuti, ko je vtekel v kazenski prostor gostov in z bližine zadel po podaji Brazilca Hulka. Benfica je že ostala brez možnosti za preboj v osmino finala.

V drugi tekmi skupine C je Monaco dolgo časa uspešno zadrževal pritisk Bayerja, nato pa so Leverkusenčani klonili po protinapadu. Nabil Dirar je pred golom našel Lucasa Ocamposa, ki mu ni bilo težko zadeti za presenetljivo vodstvo. To je bil sicer prvi strel nogometašev iz kneževine na gol tekmeca.

Liga prvakov, 5. kolo:

Skupina A:
Malmö : Juventus  0:2 (0:0)
Llorente 49., Tévez 88.

Atletico Madrid : Olympiacos  4:0 (2:0)
Raul Garcia 9., Mandžukić 38., 62., 65.

Vrstni red: Atlético Madrid 12, Juventus 9, Olympiacos 6, Malmö 3

Skupina B:
Basel : Real Madrid  0:1 (0:1)
Ronaldo 35.

Ludogorec : Liverpool  2:2 (1:2)
Abalo 3., Terziev 88.; Lambert 8., Henderson 37.

Vrstni red: Real Madrid 15, Basel 6, Liverpool 4, Ludogorec 4

Skupina C:
Zenit : Benfica  1:0 (0:0)
Danny 79.

Bayer : Monaco  0:1 (0:0)
Ocampos 72.

Vrstni red: Bayer 9, Monaco 8, Zenit 7, Benfica 4

Skupina D:
Arsenal : Borussia (D)  2:0 (1:0)
Sanogo 2., Sánchez 57.

Anderlecht : Galatasaray  2:0 (1:0)
Mbemba 44., 86.

Vrstni red: Borussia (D) 12, Arsenal 10, Anderlecht 5, Galatasaray 1 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.