Vizita za živali > Svetovalnica
5817 ogledov

Garje pri psu - kako jih prepoznamo

Garjav pes Profimedias
Skrbnico dveh psov zanima, kako izgledajo garje pri psu.

Vprašanje: Imamo dve psički, mamo in hčerko, stari 3 in 7 let, pasme samojed. Starejša psička je začela izgubljati malo dlake na prsnem košu in ima spodaj kot nekakšne hrastice. Kako izgledajo garje in kako jih pes dobi? Se lahko okuži druga psička?

Odgovarja Viktorija Lončar, dr. vet. med., Veterinarska ambulanta za male živali Zvitorepka

Svetujem vam, da obiščete veterinarja, ki se ukvarja s kožo, da bo opravil pregled kožuščka in sprememb na koži ter odvzel vzorce le- teh (kraste, dlako in kožni ostružek), saj namreč veliko obolenj na koži izgleda podobno. Pod mikroskopom pogledamo, če so na vneti koži prisotni mikroorganizmi in/ali paraziti. Včasih lastniki mislite, da dlaka izpada, a je le polomljena zaradi praskanja živali. 

Psi lahko imajo več vrst garij in prva je ušesna garja - Otodectes cynotis, ki povzroča spremembe v sluhovodu in okolici uhlja, a zelo redko kje drugje. 

Garjavec Demodex canis živi v dlačnih mešičkih in se prenese že iz mamice na pasje mladičke v času dojenja, a v majhnem številu ne povzroča težav. Pri mladičkih se lahko garjavci prekomerno razmnožijo in povzročijo obolenje, zaradi še nepopolno razvitega imunskega sistema. Bolezen lahko izbruhne tudi ob gonitvi, stresnih situacijah, pri starejših živalih, pa se lahko pojavi pri kosmatincih, ki imajo sistemska obolenja (rakasta obolenja, hormonalna obolenja...) ter pri uporabi nekaterih zdravil npr. glukokortikoidov. Pojavi se lahko v lokalni ali generalizirani obliki ter obliki, ki prizadene samo tačke. Spremembe so lahko blage z nesrbečimi brezdlačnimi mesti, rdečino in krasticami, lahko pa preidejo v obsežna brezdlačna, temnejše obarvana mesta s krastami, ki lahko tudi srbijo, če se razmnožijo bakterije in povzročijo vnetje kože.

Garje vrste Sarcoptes scabiei živijo v zgornji plasti kože, povzročajo zelo hud srbež in spremembe na koži v obliki rdečine, krast, zadebeljene kože in brezdlačnih mest. Ponavadi so prizadeta tipična mesta in sicer robovi ušes, komolca, skočna sklepa ter trebuh, lahko pa se seveda razširijo tudi po celem telesu. Izpostavljeni so predvsem lovski psi, ki se lahko okužijo ob stiku z garjavo lisico. Gre za hudo prenosljivo obolenje, ki se lahko prenaša med psi, zato morajo biti te živali v času zdravljenja v karanteni.