Slovenija
65 ogledov

Gasilci ponoči reševali ljudi

reka krka
1/9
Jerca Božič Kranjec
Pretoki Ljubljanice, Dravinje, Rogatnice, Mestinjščice, Voglajne, Pesnice in ostalih manjših rek v osrednji in vzhodni Sloveniji se počasi umirjajo in začenjajo upadati, vendar so razlivanja ob strugah še vedno prisotna.

Za gasilci na Štajerskem, Dolenjskem, Koroškem in v Posavju je neprespana noč. Reke so namreč prestopile svoje bregove in poplavljale ceste in stanovanjske ter druge objekte. Preglavice pa jim ni povzročala le voda, ampak tudi več zemeljskih plazov. Sledji težave povzročajo tudi danes, med drugim tudi v Selnici ob Dravi, kjer je plaz ogrožal hišo. Nevarnosti, da bi plaz zasul hišo, sicer ni več, je za STA povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Slemen Robi Hadner. Gasilci so območje pokrili s plastično folijo, da ne bi prišlo do nadaljnjega zdrsa. Po njegovih besedah se je utrgalo okoli 700 kvadratnih metrov zemljine. Prizadeto območje so si ogledale občinske službe, s sanacijo plazu pa bodo začeli v ponedeljek.

Krajan Šoštanja si je zlomil nogo

Poročajo tudi o treh reševanjih ljudi. Pri železniški postaji v Štorah je sinoči v naraslo Voglajno zdrsnil moški, ki so mu na suho pomagali gasilci in ga prepeljali v bolnišnici. Okoli pol enih zjutraj so v naselju Pečke v občini Makole gasilci zaradi narasle vode, ki je odnesla jez ribnika, iz poplavljene hiše reševali krajana. Ob 0.43 pa je v Belih vodah v občini Šoštanj krajan padel okoli 5 metrov globoko v potok in z zlomljeno nogo obležal v vodi. Posredovali so gasilci, ki so ga našli močno podhlajenega. Do prihoda reševalcev so mu nudili prvo pomoč.

Mura presegla opozorilno vrednost

alarm | Avtor: Arso Arso

Reka Mura je presegla opozorilno vrednost 600 m3/s na v.p. Gornja Radgona in se začela razlivati znotraj protipoplavnih nasipov. Naraščala bo še do večera in po trenutni oceni bo dosegla največji pretok okrog 900 m3/s.

Reka Sotla se je zjutraj začela razlivati in bo danes čez dan še nekoliko narasla. Pretok Krke v spodnjem toku se bo sredi dneva ustalil pri okoli 340 m3/s, poplavljene površine ob Krki se bodo še povečale.

Pretoki Ljubljanice, Dravinje, Rogatnice, Mestinjščice, Voglajne, Pesnice in ostalih manjših rek v osrednji in vzhodni Sloveniji se počasi umirjajo in začenjajo upadati, vendar so razlivanja ob strugah še vedno prisotna. V severovzhodni in jugovzhodni Sloveniji so danes še možne padavine, zato se bodo poplavljene površine na teh območjih ohranjale. Lokalno lahko pride tudi do novih razlivanj ob manjših vodotokih.

Poplavljene površine ob reki Krki, na območju Ljubljanskega barja ter Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo ohranjale še v prihodnjih dneh.

Kakšno bo vreme?

Danes bo oblačno. Na Primorskem bo povečini suho, drugod se bodo občasno še pojavljale padavine. Nekoliko več jih bo v severni in vzhodni Sloveniji. Meja sneženja bo od 500 do 800 m nad morjem. Padavine bodo zvečer ponehale, najkasneje v vzhodni Sloveniji. Burja na Primorskem se bo popoldne nekoliko okrepila. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 13 stopinj C.

Jutri bo v vzhodni Sloveniji zmerno oblačno, drugod bo povečini jasno. V hribovitem svetu bodo možne posamezne snežne plohe. Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem zmerna, v Vipavski dolini tudi močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, v alpskih dolinah do -6, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne od -1 do 6, ob morju okoli 8 stopinj C, piše na spletni strani Agencije RS za okolje.

V torek bo zmerno do pretežno oblačno, v južni Sloveniji bodo možne rahle padavine. Pihal bo okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. V sredo bo precej jasno in hladno, veter bo oslabel.

Imate fotografije? Delite jih z nami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.