Slovenija
140 ogledov

Gasilci, reševalci in policisti reševali

reševalni pas Saša Despot
Danes dopoldne so na počivališču Lom na primorski avtocesti v smeri Kopra delili plastenke vode z etiketo Reši življenje! in ozaveščali voznike o pravilnem razvrščanju v primeru zastojev.

Kot je Javna agencija RS za varnost v prometu spomnila v sporočilu za javnost, se je pred tremi leti na primorski avtocesti v smeri Unca zgodila prometna nesreča, ko je tovornjak prebil ograjo, se prevrnil na bok in poškodoval še šest osebnih vozil ter zaprl oba vozna pasova, zaradi česar je nastal daljši zastoj.

Tedaj sta dva gasilca, pri temperaturi več kot 25 stopinj Celzija, v polni gasilski opremi pretežni del poti do mesta nesreče pretekla pred intervencijskimi vozili, ki so se prebijala med nepravilno razvrščenimi in stoječimi vozili, ter pozivala voznike, naj se umaknejo.



Na pobudo enega izmed njiju, Anžeta Albrehta, je zaživela tudi Facebook stran Ustvarimo reševalni pas na avtocestah, kjer s fotografijami in video materialom dobrih in slabih praks doma ter v tujini opozarjajo na pravilno razvrščanje ob zastojih.

Prav z željo ozavestiti ljudi o ustreznem ravnanju ob zastojih na avtocesti so gasilci PGD Dolnji Logatec, reševalci Zdravstvenega doma Logatec, motorist reševalec ljubljanske reševalne postaje in policisti specializirane enote za nadzor prometa odločili za akcijo, v kateri so danes voznikom in potnikom razdeljevali plastenke vode z etiketo Reši življenje!,.



Ob tem so med vozniki širili zavedanje, kako se pravilno razvrščati v primeru zastojev na avtocesti in zakaj je pravilno razvrščanje življenjskega pomena.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Bosko Boki 18:55 09.julij 2016.

    Mislim da noben policist ne bo kaznoval voznika kamiona, šleparja če bo zapeljal preko črte ali meter na odstavni pas ravno takrat ko je pet kilometrov pred njim nesreča. Če pa statistično pogledaš pa kamionarji ne bodo zlomili asfalta ker ...prikaži več se bodo med nesrečami umikali na "stran".Rajši popijte flašo vode, vzemite nalepko, se zahvalite in rešujte življenja s tem da puščate prostor intervencijskim vozilom.

  • Žurnalček 17:53 09.julij 2016.

    Kateri kreten se je sploh spomnil , da se na sredi med dvema pasovoma pusti reševelni pas. AC je grajena tako , da ODSTAVNI pas ni utrjen za tovornjake in zato tovornjaki ne smejo niti z desnim kolesom zapeljati med ...prikaži več vožnjo preko črte odstavnega pasu ! To je kaznivo. Tam, kjer pa je počasen pas za kamione , je pa cestišče spodaj utrjeno z 40cm debelim betonom. Vsak odmik kamiona na odstavni pas in posledično parkiranje na mestu , pa še bolj lomi asfalt odstavnega pasu ! No in da sedaj slišim mandelce na DARSU , kaj imajo za povedati glede in okoli tega. Drugo so AC v Nemčiji , ki so betonske ! .