Avto
140 ogledov

Gasilci si iz tesle niso upali izrezati trupla

Tesla EPA/LEX VAN LIESHOUT
Po hudi nesreči tesle modela S gasilci pet ur niso mogli do trupla voznika, ker so se bali, da jih bo stresla elektrika. Tesla zatrjuje, da avto v času nesreče ni bil v režimu avtopilota.

V sredo je na Nizozemskem v bližini Amsterdama prišlo do hude nesreče, ko je voznik v električni tesli S zletel z avtoceste in treščil v drevo. 

A reševalci si niso upali preveriti, če lahko pomagajo vozniku, saj so se zaradi okoliščin bali, da je celoten avtomobil pod napetostjo. Del baterijskega sklopa je bil namreč uničen in je celo zagorel, del pa je ostal v avtu in bi lahko pomenil veliko nevarnost za gasilce. 

Na pomoč so poklicali predstavnike Tesle, ki pa so z drugega konca države prišli šele čez pet ur. Potrdili so, da ni nevarnosti električnega šoka in šele nato so truplo voznika izrezali iz pločevine. Reševalci sicer pravijo, da je bil voznik skoraj gotovo na mestu mrtev in da bi bilo zato tveganje za dodatno nesrečo nesmiselno.

Nizozemske oblasti v sodelovanju s Teslo sedaj preučujejo okoliščine nesreče. Tesla je zatrdil, da podatki iz vozila dokazujejo, da voznik pred nesrečo ni uporabljal funkcije avtopilota, ki od aprilske nesreče v ZDA, ko avto ni prepoznal ovire in je treščil v tovornjak, ni na dobrem glasu. 

Nizozemski gasilci so po dogodku pojasnili, da sicer imajo natančne smernice, kako ravnati z električnimi avti v primeru nesreč, a je bil ta primer zaradi okoliščin in hudih zmečkanin avtomobila nekaj posebnega. "Veliko že vemo o električnih avtih, ampak vedno bodo tudi primeri, ko se bo dogajalo kaj nepričakovanega. Iz takšnih dogodkov se bomo učili," je pojasnil predstavnik gasilcev Ronald Boer.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • zdrej 10:34 13.september 2016.

    Aja pa to da malo malo moč. 120W? Je to dovolj? plus tega je tok porabnika drugačen od kratkostičnega toka, ki ga lahko povzročijo reševalci. Pri tem celo sprožijo dodaten požer?

  • zdrej 10:31 13.september 2016.

    Kaj pa oprema, pa povezava na gasilsko vozilo? Pa vlaga?

  • zdrej 10:30 13.september 2016.

    Nimaš pojma o elektriki. Da , rabilo se bo še kar nekaj izobraževanja, ker je bilo že kar nekaj požarov na sončnih elektrarnah in tudi električnih avtomobilih. Treba je razumeti delovanje takih naprav in možne nevarnosti. Reševalci se ne smejo ...prikaži večjo izpostavljati nevarnosti za brezveze, drugače je poveljujoči kaznovan. In to zelo.