Slovenija
151 ogledov

Lekcija slovenskih prostovoljnih gasilcev ameriškim profesionalcem

Firefighter Combat Challenge
1/24
Organizator
Na letališču v Lescah so prostovoljni gasilci iz cele Slovenije ponovno pripravili spektakel, ki je pritegnil skoraj 300 tekmovalcev in že prvi dan več kot tisoč gledalcev in glasnih navijačev, ki so spremljali popolno zmagoslavje slovenskih gasilcev.

Na Gorenjskem sta se v soboto in nedeljo odvili najtežji dve minuti v športu, to je tekmovanje, ki ga je Slovenija gostila že šesto leto, v dveh dneh pa si ga je ogledalo več kot 2.000 gledalcev, so sporočili organizatorji.

Slovenska solidarnost v gasilstvu nima meja. Nesreče ne prizanašajo. Poplave, ujme, žled - vselej lahko računate na slovenske gasilce, so zapisali organizatorji. Tekmovanja Firefighter Combat Challenge, tekmovanja je temelj delu gasilcev in spodbuda za pripravljenost na brezkompromisne in težke situacije. Reševanje življenj, črpanje vode iz poplavljenih kleti, žaganje drevesa v žledolomu in pomoč pri sanaciji podrtih električnih drogov je le del njihovih del in nalog.

Prvi, drugi in tretji

Dosežki slovenskih fantov in deklet so bili v mednarodni konkurenci tudi letos izjemni.  Na progi so se pomerili gasilci iz cele Slovenije ter iz Avstrije, Hrvaške, Češke, Francije, Gibraltarja, Hrvaške, Italije, Kanade, Nemčije, Poljske, Švice, Velike Britanije ter Združenih držav Amerike.

Firefighter Combat Challenge  | Avtor: Organizator Organizator
Med 110 tekmovalci v kategoriji posamično so Slovenci pometli s konkurenco, saj so zasedli prvo, drugo in tretjo mesto. Zmagal je Domen Pavlič, drugi je bil Anže Habjan, tretji pa Matic Zupan. Za nameček so vsi trije slovenski gasilci prostovoljci, tuji konkurentje pa v veliki večini profesionalci.

Poudariti je treba, da fantje, ko ne trenirajo, aktivno sodelujejo v svojih matičnih prostovoljnih gasilskih enotah, kjer pomagajo reševati življenja, pomagajo pri sanacije škode po naravnih, nesrečah, ujmah, ki letos resnično ne prizanašajo. Njihova psihofizična pripravljenost je prednost pri delu, ki so mu predani. To ni zgolj šport ali interesna dejavnost, to je način življenja, poudarjajo naši srčni gasilci. In le tako, ko so v najboljši formi, lahko kadarkoli in kjerkoli pomagajo.

Intervju Domen Pavlič, prostovoljni gasilec

Firefighter Combat Challenge  | Avtor: Organizator Organizator
Domen, čestitke za zmago. Nastopili ste na vseh šestih tekmovanjih v Sloveniji. Kolikokrat ste zmagali?
Res je, to je že moja tretja zmaga od premiernega nastopa, ko je bilo tekmovanje prvič organizirano v Radovljici.

Dosegli ste čas 1:25,34. Kaj ta čas pomeni?
To je moj osebni rekord. Že pred 14 dnevi sem postavil svoj rekordni čas, zdaj pa sem ga še izboljšal. Še so rezerve.

Koliko še manjka do svetovnega rekorda? Je dosegljiv?
Delamo na tem, trdo treniram in napredujem vsako leto. Svetovni rekord je sicer minuta in 19 sekund, vendar v ne povsem enakih tekmovalnih razmerah. Takrat so uporabljali še posebne dodatke, da so lažje in hitreje opravili naloge. Danes za najboljšega velja čas minuta in 22 sekund.

Kakšna je bila letos konkurenca v Sloveniji?
Zelo pestra in kakovostna. Naj omenim samo to, da sta prišli tudi iz ZDA, iz Teksasa in San Francisca. Gre za ekipi, ki v ZDA sodita med najboljše. Sicer so tudi še boljše ekipe v ZDA, ampak naj omenim, da je v Sloveniji letos tekmoval tudi dvakratni svetovni prvak.

Kako Američani, kjer so gasilci spoštovani profesionalci, vidimo tudi kako so izpostavljeni v filmih in TV nanizankah, gledajo na to, da jih premagujejo amaterji, prostovoljni gasilci, kot ste vi?
Prvič so bili zelo presenečeni, da delujemo tako, kot delujemo, torej kot prostovoljci. Tisti, ki nas poznajo, vedo, da nismo začetniki, da stvar obvladamo, trdo delamo in smo dobri.

Ali je Slovenija s prostovoljnimi gasilci izjema v svetu?
Skoraj da je. Razen na Slovaškem, drugje prevladujejo poklicni gasilci. V ZDA je 90 odstotkov poklicnih gasilcev.

Slovenska značilnost je, da mora imeti vsaka malo večja vas cerkev, gostilno in gasilce. Se tradicija nadaljuje tudi z mladimi rodovi?
Res je. To je značilnost po vseh Sloveniji. Podmladek je, in to dober. Letos so nastopili tudi tekmovalci, ki še niso dopolnili 18 let. Zanimanje za to tekmovanje se hitro širi pio Sloveniji in ni več popularno zgolj na Gorenjskem.

Zdaj sledi še svetovno prvenstvo v ZDA, na katerem ste lani zasedli 18. mesto v posamični absolutni konkurenci. Kam lahko posežete letos z izidom, ki ste ga postavili v Lescah?
SP je naša zadnja letošnja tekma, ki bo v drugi polovici oktobra v Alabami v ZDA. Letos si želim ustvariti večletni cilj in se uvrstiti med najboljših deset. S tem rezultatom bi mi to lahko uspelo. Lani smo v ekipni tekmic stopničke zgrešili za nekaj stotink, tudi letos se bomo borili za sam vrh.

Komentarjev 7
  • Mirko Švajger 18:48 24.avgust 2015.

    Janez 35 let sem delal v poklicni enoti in z tvojim komentarjem se ne bi strinjal ,ker ne poznaš dela enih in drugih in tipično slovensko ocenjuješ o plačah gasilcev pa sploh ne bi komentiral ,ker bi se zjokal

  • blueone 21:16 23.avgust 2015.

    vse čestitke za tako dobre uvrstitve...kapo dol...super ste :-)

  • jakec1575 21:06 23.avgust 2015.

    Ne mešam. Le nejasno sem napisal, ker so znaki komentarja omejeni.. Vem, da obstaja poklicna brigada, ki pa je prav tako precej na udaru. mislim, da si zasluzijo vec kot 21 razred. Kot resevalci in tudi policisti. Kot izobrazenec si ...prikaži več pluvam v skledo, ampak sem resnicno mnenja, da bi se morala bolj ceniti specialan znanja, ne pa splosna izobrazba v JS. Ker iskreno je razlika med diplomo inzenirja, matematika ali pa pedagoske in fdv-ja in prava. Tako v obsegu, kot v tehtnosti. Specialna znanja iz strokovnih poklicev pa sploh izginjajo, pa so se kako potrebna druzbi, ker so grajena na izkusnjah. 40-50 let. Ko gre elektrika ti app nc ne pomaga. razen, da poklices gasilca ali pa strojnika, elektricarja.