Avto
8 ogledov

Tako se na avtocesti do ponesrečencev prebijajo bavarski gasilci

Bavarski gasilci Facebook
Bavarski gasilci so na spletnem omrežju Facebook objavili posnetek, kako se na avtocesti prebijajo do ponesrečencev. Na žalost je tako vedenje pri nas prej izjema, kot pravilo.

Posnetek so objavili gasilci iz Königsbrunna, mesteca na Bavarskem. V videu si lahko pogledate pravilen prikaz razvrščanja vozil ob zastoju na avtocesti.


In kako je to videti pri nas?


Kako se razvrstimo pravilno?

Po navodilih DARS-a s pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov.

Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe…).
Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.

Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.

Komentarjev 13
  • anye 23:56 30.april 2016.

    bavarci ne znajo vozit :D po darsovo so vsi v krepkem prekršku :D

  • Snežinko 16:37 30.april 2016.

    Seveda, Nemci so "pridni", mi pa nesramni, ja. No, na našem posnetku ravno oni delajo največjo štalo, saj gasilce ovirajo izključno nemške in avstrijske reigstrske tablice ter nekaj italijanov. Kdo je potem nesramen? Tudi v sloveniji imamo zrežirane posnetke, ...prikaži več kot je tale, brez skrbi.

  • vzev 16:28 30.april 2016.

    V Nemčiji sem srečal rešilca, ki je imel vključene luči. Sam se peljem mimo 250km/h ali pa še več. Če ga prehitevam ga sploh ne oviram, tako da ne vidim nobenega razloga, da nebi smel iti mimo njega. Ne rabim ...prikaži več pa zaradi njega voziti kot polž.