Zdravje > Aktualno
29 ogledov

Gasilcu, ki je pred 14 leti zagorel v požaru, so presadili obraz

Transplantacija obraza Žurnal24 main
41-letnemu nekdanjemu gasilcu Patricku Hardisonu, ki mu je 5. septembra 2001 v Mississippiju požar povsem uničil obraz, je zdravniška ekipa bolnišnice NYU v New Yorku avgusta naredila rekonstrukcijo. Patrick Hardison je po nesreči prestal 71 operacij, njegov obraz pa je ostal velika brazgotina.

Operacija 41-letnega gasilca je trajala kar 26 ur.

Med posegom so mu morali najprej za temelj prišiti nekaj delčkov kosti, da se obraz ne povesi, do smrti pa bo moral jemati posebna zdravila za to, da mu telo ne bo zavrnilo novega tkiva. 

Transplantacija obraza | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zdaj se mu bo povrnil tudi normalen vid, povedal pa je, da je razlika že opazna, čeprav je nov obraz še vedno nekoliko otečen. Ljudje v javnosti ne strmijo več vanj.

Hardison je leta 2001 posredoval v požaru hiše, iz katere je skušal rešiti žensko, vendar se je nanj zrušil goreči strop. 

Obraz mu je povsem zgorel, ostal je brez obeh vek, brez ušes in brez nosu. Ker ni imel vek, so mu zdravniki obe očesi skoraj povsem prišili, da mu zaščitijo vid, ki je bil potem močno omejen.

Obraz je daroval kolesar, ki se je smrtno ponesrečil

Transplantacija obraza | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Obraz je daroval 26-letni David Rodebauch, ki je v Brooklynu delal kot serviser koles.

Ponesrečil se je med vožnjo s kolesom – pot mu je prekrižal pešec – in ker na glavi ni imel čelade, so bile posledice udarca usodne. Rodebauch je padel v komo iz katere se ni več zbudil.

Stroške milijon dolarjev vredne operacije je pokrila bolnišnica NYU.

Prvo uspešno presaditev obraza so izvedli leta 2005 v Franciji, kasneje pa po svetu še več kot 20. Hardisonova presaditev je najbolj celovita doslej, saj so mu z novim tkivom pokojnega donatorja prekrili obraz in skoraj celotno glavo do vratu.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • blueone 20:37 17.november 2015.

    Super novica...lep napredek...bravo!

  • Ferluci 13:22 17.november 2015.

    Ubogi, ubogi revež. Še en dokaz več, da ne maram islamistov.