Svet
14 ogledov

Gasilcu s presaditvijo obraza vrnili življenje

Presaditev obraza Profimedias
Ameriški prostovoljni gasilec iz Mississippija Patric Hardison lahko po presaitvi obraza, ki je velik dosežek plastične kirurgije, spet normalno živi.

"Ljudje ne strmijo več vanj, otroci ne stečejo stran in spet lahko vozi avtomobil," njegovo spremenjeno življenje opisujejo ameriški mediji. Sam pa pravi, da je "dobil svoje življenje nazaj". 

"Sem spet zelo normalen moški, ki počne normalne stvari," je povedal na novinarski konferenci pretekli teden. Z družino je obiskal Disney World, po 15-ih letih je lahko spet plaval v bazenu. 

Presaditev obraza | Avtor: Profimedias Profimedias

Oče petih otrok je utrpel hude opekline

42-letni Hardison je oče petih otrok, ki je med reševanjem v nesreči utrpel hude opekline, ki so mu popolnoma iznakazile obraz. Lani avgusta je odšel na "maratonsko" operacijo, s katero mu je skupina več kot 100 zdravnikov, medicinskih sester in tehničnega osebja presadila obraz, ki ga je donirala družina 26-letnega Davida Rodebaugha iz Ohia, ki je umrl v kolesarski nesreči.

Presaditev obraza | Avtor: Profimedias Profimedias

Zdravniki iz newyorškega univerzitetnega medicinskega centra, kjer so opravili presaditev obraza, so povedali, da so morali pri Hardisonu po glavni presaditvi opraviti še več manjših posegov. Podrobneje je presaditev obraza opisana v prispevku v reviji Plastic and Reconstructive Surgery. 

Upanje za ljudi, kot je Patric

Eduardo D. Rodriguez, kirurg, vodja skupine zdravnikov, ki je opravila poseg, je dejal, da je "navdušen" nad Hardisonovim okrevanjem, ki je "preseglo vsa njihova pričakovanja". 

Presaditev obraza | Avtor: Profimedias Profimedias

"Vstopili smo v novo obdobje presaditvene kirurgije," je dejal. "Delo, ki je bilo narejeno, premika meje medicine in kirurgije in odpira nove možnosti, da bodo ljudje, kot je Patric lahko znova zaživeli."

Presaditev obraza | Avtor: Profimedias Profimedias

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.