Avto
60 ogledov

Gašperšič še gluh za predloge iz Obale

Obalna cesta Koper Izola Občini Koper/Izola
Obalni občini si še vedno prizadevata za uvedbo lokalnih vinjet, a ministrstvo za infrastrukturo trenutno še ignorira njihove prošnje. Poleg ieje, da bi sedanjo obalno cesto ob morju povsem zaprli, še ena, da bi po njej uvedli izmenični promet.

Iztekel se je rok, ki sta ga izolska in koprska občina postavili vladi, naj se ta izjasni glede predloga o uvedbi lokalnih vinjet. Odgovora pa iz Ljubljane nista dobili. Izolski župan Igor Kolenc je zato tudi v imenu koprskega župana Borisa Popoviča na ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča naslovil prošnjo za srečanje na to temo, poroča STA.

Kolenc navaja, da bi z uvedbo lokalne vinjete "dodatno napolnili Darsovo blagajno, poleg tega bi olajšali vožnjo lokalnemu prebivalstvu na območju slovenske Istre, pa tudi hrvaškim in italijanskim državljanom, ki naše ceste redno uporabljajo".

Vsaj en pas vzeti avtom

Cesta ob obali je zaradi odprtja odseka hitre ceste skozi predor Markovec precej razbremenjena prometa, občine pa želijo razvijati to območje v smeri povezave somestja Kopra, Izole in Pirana ter hkrati imeti na voljo obalni pas za turizem in razvoj.

Z uvedbo lokalnih vinjet bi lahko obalno cesto v celoti dali na razpolago domačinom, v nasprotnem primeru pa ostaja v igri zamisel, da bi na tej cesti uvedli izmenično enosmerni promet. En pas, ki bi ga v celotni dolžini ločevala zaščitna ograja, pa bi namenili kolesarjem, rolkarjem in drugim.

Premier Miro Cerar se ob najavi predloga obalnih občin do njega ni jasneje opredelil. Kot je tedaj povedal, če bo prišlo do nekega resnega predloga, bi ga bilo treba "jasno prediskutirati zelo resno na ravni pristojnih ministrstev, tudi stroke in potem morda na širši ravni, celo v parlamentu, če bo kaj takega kdaj aktualno".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.