Slovenija > Komentarji in kolumne
81 ogledov

Genocid, laži in moja mama

Nestrpnost. Pred svojim pragom imamo idealno gojišče za njen razrast.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“Jebo majku, koja te skotila, in glej, da vzameš njo seboj in vse novinarje prasce od Zgage, Repovža, Mekine ... na Hrvaškem vam bo vodja čefur Janković ...” je eden od odzivov na mojo zadnjo kolumno. In še drugi, napisan na roko: “Lepo prosim, odseli se sa svojom mamom.” Nikoli nisem trdil, da ima levica etični primat v državi, a dejstvo je, da je manj fundamentalna in bolj tolerantna do drugače mislečih. Nikoli v življenju, ko sem se delal norca iz levičarjev, nisem bil deležen nestrpnih komentarjev ali slišal toliko erotičnih želja, ki bi se nanašale na mojo mamo.

Nestrpnosti je čedalje več, kar dokazujejo številne evropske študije. Razlogi za to deloma ležijo v gospodarski krizi, v nezadovoljstvu ljudi, v njihovi družbeni deprivilegiranosti. Mladi so nestrpni zato, ker so jim njihovi starši sovraštvo vbijali v glavo od malega. Ali pa gre preprosto za upor proti družbi. Imamo torej idealno gojišče za razrast nestrpnosti; vse naštete razloge na eni in desnico na oblasti. Nihče iz vlade se denimo ni oglasil ob grozljivem izpadu mariborskih navijačev, ki so rokometaše Branika proti bosanskim tekmecem podpirali s skandiranjem četniške pesmi Nož, žica, Srebrenica. Politične stranke se odzivajo na lažne bombne preplahe, debatirajo o tem, zakaj je bila Kresalova gostja neke oddaje ... Z zgodovino in sedanjostjo se ukvarjajo samo zavoljo diskreditacije političnega nasprotnika, pa čeprav je ta izmišljen. In ta vzorec se prenaša na širšo družbo, ki se ne poglablja v dejstva.

Neizobražena mladina za zdravljenje svojih kompleksov in lastne neumnosti poveličuje genocide in laži. Ker preprosto ne ve, kaj počne. Ta mladina potrebuje vzor. V starših, učiteljih in politikih. Pamfleti o trenirkarjih (ki bi, če presojam jezikovni stil oboževalcev na začetku, veljali prej za volilce desnice), ideološka diskvalifikacija zgolj zaradi diskvalifikacije in potvarjanje zgodovine pa mladini ne pustijo, da bi začela razmišljati s svojo glavo o strpni prihodnosti. Levi, desni ali štirioglati.

Komentarjev 6
  • nasha71 22:54 15.maj 2012.

    se nimam ravno za nestrpno osebo, mi pa gredo marsikatere stvari v nos, recimo da pol slovenije govori že na cesti srbohrvaško... da imajo nekateri tujci več privilegijev kot mi, se nočejo učit jezika ki je zapisan v naši ustavi, ...prikaži več in se to očitno še podpira, ko ti ena bebava oseba napiše na FB Slovenija je Srbija... ipd sranje, ja seveda takrat postanem nestrpna. Kamorkoli greš se moraš prilagodit, pri nas se pa vsi obnašajo kar po domače... Če nekdo ideološko gleda na državo svojih staršev ali starih staršev mu predlagam Pot pod noge pa da vidmo ... Vsi kričijo kakšne pravice imajo nihče noče slišat za dolžnosti. Ko mi bo prekipelo se bom naredila francoza, človeka debelo gledala in mu rekla " kako prosim, ne razumem...."

  • privat 15:24 26.februar 2012.

    tudi z pedreki ne gre...tako so jih učili starši in njihov program je napisan...poglejmo samo politiko srbije kako so netolerantni do svojih sosedov..ja bombanje zaleže ,pedrek je premalo..

  • Žurnalček 22:37 25.februar 2012.

    V SLO ne živijo niti Srbi niti Bosanci, niti kdorkoli drug iz bivše YU. Če se, so lahko edino na začasnem delu ali pa turisti. In kaj ti tu sedaj ni jasno? Za vse takšne državljane SLO imamo pa policijo ...prikaži večjo , pa naj jih s pendreki uči , da so v EU in ne v Bosni.