Šport > Nogomet
24 ogledov

Martino bo osrečil Messija: to je novi trener Barcelone

Gerardo Martino Paragvaj selektor trener Barcelona EPA
Kdo je novi trener Barcelone Gerardo Martino? Preberite nekaj ključnih dejstev o Argentincu, ki bo v petek podpisal dveletno pogodbo s katalonskim klubom.

Zadnji podatki iz Barcelone razkrivajo, da bo Gerardo Martino v petek ob 13. uri spregovoril kot novi trener kluba, ob 11.30 pa bo podpisal tudi pogodbo ob predsedniku Sandru Rosellu, ki mu bo skupaj z novimi pomočniki obljubil dveletno zvestobo.

"Tata" bo v katalonsko prestolnico prispel že dan prej in opravil s tradicionalnim fotografiranjem ob grbu kluba, ki krasi vhod v pisarne ob Camp Nouu. Njegov novi klub je sicer v sredo prispel v München, kjer ga pod vodstvom pomočnika nekdanjega trenerja Tita Vilanove, Jordija Roure, čaka obračun za pokal Ulija Hoenessa proti evropskemu prvaku Bayernu.

"Strateg" po okusu Messija

Lionel Messi, ključna figura pri izboru novega trenerja, se tako vrača na Allianz Areno, kjer je v lanski sezoni odigral zadnjo evropsko tekmo. Martino se je na torkovi novinarski konferenci, na kateri se je poslovil od svojega zadnjega kluba Newell's Old Boys, tudi zahvalil Messiju in njegovemu očetu, ki sta mu v Kataloniji naredila dobro reklamo.

In kdo je "Tata"? Pri športnemu dnevniku MARCA so ga označili za "stratega", skupaj z ostalimi španskimi dnevniki pa analizirajo njegove dosedanje ekipe in ugotavljajo, kaj bo nekdanji selektor Paragvaja prinesel Barceloni.

Spoštovanje 4-3-3 in pritisk

"Moramo spoštovati Barçino formo," je Martino dejal na torkovi novinarski konferenci v Argentini. Očitno ne bo spreminjal klasične katalonske postavitve 4-3-3, ki jo je sicer uporabljal že v Rosariu, kjer pa je znal igralce velikokrat postaviti tudi v 4-1-4-1, piše barcelonski Mundo Deportivo. 4-1-4-1 je sicer sistem, ki ga želi pri Bayernu, zanimivo, zdaj vpeljati Josep Guardiola.

Kot paragvajski selektor je razvil okus za nogomet z veliko posestjo žoge, a se velikokrat odločil tudi za bolj konzervativno igro z dolgimi žogami na Óscarja Cardoza in Nelsona Valdeza. Vsa njegova moštva pa so imela eno skupno točko: hud pritisk na nasprotnikovi polovici, tako kot nekoč Arrigo Sacchi in Barça pod Frankom Rijkaardom ter Guardiolo.

Hitra tranzicija prek Busquetsa

Martino je tudi pristaš visokega ritma, saj je njegov veliki trenerski vzornik rojak Marcelo Bielsa, čeprav igralcem za razliko od "El Loca" (Norca, op. a.) dovoli tudi malce zadihati. Je fleksibilen, toda štirje branilci v zadnji vrsti so nezamenljivi, dodajajo pri Mundu Deportivu, kjer opozarjajo tudi na spremembe pri branjenju kotov in prostih strelov, kjer bo "conska obramba" odšla na smetišče zgodovine in se umaknila obrambi "mož na moža".

Barça bo pod njegovo taktirko bolj podobna Newell's kot Paragvaju, dodajajo, saj sta pri klubu iz Rosaria bočna branilca Cáceres in Casco igrala zelo napadalno, osrednja branilca Vergini in Heinze pa sta imela vedno pomoč zadnjega vezista Bernardija, služba, ki jo v Kataloniji opravlja Sergio Busquets. Predvsem pri začetku akcij se bo španski reprezentant pomaknil nekaj metrov nazaj, da bi pomagal pri hitri tranziciji, kar je ob napadalnih bočnih branilcih eden temeljev igre Martinovih moštev. 

Spet poigravanje v zadnji vrsti, a tudi dolge žoge

Tako kot njegovi predhodniki Martino prav tako ni pristaš vratarjev, ki "nabijajo" žogo pod pritiskom, čeprav branilcev ne ošteje, če se poslužijo dolge podaje v konico napada, kar bi lahko ob prihodu Neymarja bilo še kako učinkovito. Poleg hitrega pritiska po izgubljeni žogi je tek, tek in še enkrat tek glavna beseda v Martinovem besedišču.

"Najboljše pri 'Tati' Martinu je njegova preprostost," je novega stratega pohvalil nekdanji član Barcelona Juan Antonio Pizzi. "Zelo je jasen, zelo odkrit in pošten pri svojem dojemanju nogometa. Martinu je večinoma všeč igrati v postavitvi 4-3-3 z dvema bočnima branilcema, ki igrata kot napadalca, tako kot igra Barça."

Nikoli ni imel sreče

Da se nima za njegovega učitelja, in da se je tudi od njega veliko naučil, je pred leti priznal tudi Bielsa. "Učil sem se od njega, ko sem ga gledal igrati nogomet po eni strani, po drugi pa kako se je obnašal kot vodja in kapetan ekipe. Nimam se za maestra, veliko sem se naučil od njega," je dejal nekdanji argentinski selektor in trener Athletica Bilbaa.

Messi Barcelona novinarska konferenca Joan Despi Ciutat Esportiva | Avtor: EPA EPA
"Tata Martino je izobražena oseba, ki ima vrednote," piše MARCA. "Pozoren je na podrobnosti in predvsem gradi na spoštovanju. Ljubezniv, blizu prijateljem in družini, je radodarna oseba za vse, ki ga spremljajo, razumen takrat, ko to zahtevajo okoliščine, prav tako pa drzen v sprejemanju odločitev. Ima karakter, ve, kaj hoče in je neutrudljivi delavec. Pravi, da nikoli ni imel sreče, niti kot igralec niti kot trener."

Analize, dolge manj kot 20 minut

In še nekaj značilnosti: ima jasen in odkrit odnos z igralci, zna uporabiti pričakovanja okolice v prid ekipe. Igralce skuša izboljšati s pomočjo višje samozavesti, dojemajo pa ga kot stratega, ker zna "brati" tekme.

Njegove taktične analize z igralci ne trajajo več kot 20 minut, ponavadi v hotelu pred tekmo, kjer se bolj osredotoča na opravljeno na treningih in motivaciji, kot na nasprotniku. V svojih govorih se močno naslanja na Bielso, ki ga je še kot igralca navdušil na neki tekmio z Rosariem Central, po kateri je Martino dejal, da je bilo zaradi številnih čustev, ki jih je v njih prebudil Bielsa, nemogoče, da bi izgubili. Zmagali so s 4:3.

Prezahtevnost ni lepa čednost

Kot selektor Paragvaja se je nekajkrat sprl s posameznimi novinarji, njegove novinarske konference so bile večkrat napete, treningi pa zaprti za javnost. Obiskoval je fakulteto za novinarstvo in fakulteto za šport, zelo jasno in odkrito analizira tekme svojih ekip in je kdaj tudi prezahteven, kar je nemalokrat pokopalo tudi njegovega idola Bielso. Bo učenec prekosil učitelja?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.