Šport
12 ogledov

Gianiju poleti poteče pogodba

(Slovenija:Italija), ep v odbojki 2015, polfinale, Andrea Giani EPA
Italijanski strokovnjak Andrea Giani, ki je Slovenijo popeljal do drugega mesta na evropskem prvenstvu, (še) ni podaljšal pogodbe s slovensko zvezo. Slovenci bodo konec meseca sicer odigrali prve tekme v svetovni ligi.

"Seveda bomo naredili vse, da bi Giani še naprej vodil našo reprezentanco. Naša želja je, da bi bili skupaj vsaj do leta 2020, toda nikoli se ne ve. Zato bo to lepa priložnost, da navijači pokažejo, kako cenijo to, kar je Giani dal slovenski odbojki," je dejal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret. Andreo Gianija si sicer želijo tudi nekatere večje odbojkarske nacije.

Na prvem turnirju svetovne lige v Stožicah bo Slovenija med 17. in 19. junijem igrala s Katarjem, Tunizijo in Venezuelo, drugi turnir pa bo od 24. do 26. junija v Grčiji, kjer bodo slovenski "srebrni" odbojkarji ob Katarju igrali še s Portorikom in domačo Grčijo.

Na pripravah v Ljubljani je ob štirinajsterici, ki je bila v Braziliji, tudi Klemen Čebulj, tako da ima selektor na voljo petnajst odbojkarjev, ki bodo svoj zadnji test pred svetovno ligo imeli že od četrtka do sobote, ko bodo v Stožicah gostili reprezentanco Egipta. Vse tri tekme bodo za zaprtimi vrati.

"Želel sem si, da začnemo z močnim testom, kar smo s pripravami v Braziliji tudi dobili. Ekipi se je pridružilo nekaj novih, mlajših igralcev, ki so se spoznali z našim načinom dela, vsekakor pa imajo potencial. Pred nami je še ena pomembna reprezentančna sezona, v kateri bomo nadaljevali s sistemom igre, ki smo ga igrali že lani, in ki ga zdaj skušamo še nadgraditi. Veseli me, da bomo imeli pred začetkom svetovne lige še tri pripravljalne tekme z Egiptom, ki je aktualni afriški prvak in bo igral na olimpijskih igrah. Lani so v svetovni ligi slavili v tretji kakovostni skupini, kar pomeni, da bo to pravi test za našo ekipo pred prvim turnirjem v Ljubljani," je na novinarski konferenci poudaril Giani.

"Nestrpni smo že deset let"

"Že to, da smo lani v Stožicah lahko igrali z Brazilijo, je bila za nas lepa nagrada, še toliko večje priznanje za nas je bilo, da so nas povabili v njihov vadbeni center. Spoznali smo se lahko z načinom njihovega dela, ves čas pa so nas obravnavali kot enakovredno reprezentanco. Vsekakor so nam priprave koristile in so bile dobra priprava za svetovno ligo. V vseh nizih, razen morda dveh, treh, smo bili enakovredni Brazilcem, ki pa so bili bolj izkušeni od nas in bolj mirno igrajo v nekaterih netipičnih situacijah," je na kratko o pripravah v Braziliji spregovoril Tine Urnaut, kapetan slovenske izbrane vrste, ki že nestrpno čaka na začetek svetovne lige.

TIne Urnaut, EP v odbojki v Bulgariji 2015 | Avtor: EPA EPA
"Nestrpni smo že deset let. Odkar sem prvič zaigral za reprezentanco, sem si želel igrati v svetovni ligi. Zdaj je prišel ta trenutek, vendar zaradi tega nismo nemirni, vemo, koliko veljamo, verjamemo v svoj sistem igre in svojo kakovost. Tekmeci ne bodo lahki, vendar je naš cilj prvo mesto, zato bo treba od prve tekme naprej igrati na vso moč, da se uvrstimo v drugi kakovostni razred."

Čeprav že nekaj let igra na najvišji ravni, je bil nad pogoji v Braziliji nadušen tudi slovenski organizator igre Dejan Vinčić. "V karieri smo veliko že veliko prestali, vseeno pa je bilo to nekaj posebnega. Vesel sem, da smo izkoristili to priložnost, mislim, da smo se prikazali v dobri luči. Zagotovo to še ni bila naša najboljša igra, saj je selektor Giani preizkušal različne različice, saj je bilo z nami tudi mlajših igralcev. Na ta račun smo se tudi nekoliko šalili, kajti starejši smo, ko smo prišli v reprezentanco, igrali na turnirjih po Makedoniji, Slovaški ..., ti mlajši pa so že takoj šli v Brazilijo," je o izkušnji v deželi, kjer se igra najboljša odbojka na svetu, dejal Vinčić.

"V svetovni ligi ni reprezentance, ki bi jo lahko vnaprej odpisali, vse tekme bo treba igrati na vso moč, mi pa se moramo potruditi, da pridemo čim višje. Upam, da se evforija po lanskem drugem mestu še ni polegla, da je še vedno nekje v zraku, saj ne bi bilo lepšega, kot da svetovno ligo začnemo v tako lepi in polni dvorani," pa si pred začetkom svetovne lige želi Mitja Gasparini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.