Šport
6 ogledov

Gilbert najmočnejši na spustu

Philippe Gilbert EPA
Philippe Gilbert (BMC) je junak 18. etape Gira. Bil je najhitrejši v skupini osmih ubežnikov ter je tako slavil še drugič na letošnji Dirki po Italiji. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) je še povečal svojo prednost v boju za rožnato majico.

Tokratna etapa je bila pisana na kožo kolesarjem, ki so dobri v spustu, saj je  bilo prvih 124 kilometrov popolnoma položnih, sledil je vzpon na Ologno, temu pa kar 25 kilometrov dolg 
strm spust. Zadnjih pet kilometrov je bilo nato znova položnih.

Začetek etape je bil zelo miren, saj ni nihče poizkušal z zgodnjim napadom. Šele po 44 kilometrih se je od glavnine ločila štirinajsterica kolesarjev, ki so jo sestavljali Pieter Weening, Philippe Gilbert, Kanstantsin Siutsou, Sylvain Chavanel, Damiano CunegoRinaldo Nocentini, Manuel Bongiorno, Amaël Moinard, David de la Cruz, Roberto Ferrari, Matteo Busato, Davide Villella, Chad Haga ter Maksim Belkov. Privozili so si lepo prednost trinajstih minut. Nato pa sta Ferrari ter Cunego grdo trčila, tako da je slednji celo odstopil, prvega pa je dohitela glavnina.

Pri vzponu na Ologno tempa več niso mogli držati Weening, Willella, Haga in Belkov, tako da je v ospredju ostala le še osmerica. V ozadju je nato nepričakovano napadel Alberto Contador, ki si je pred zasledovalno skupino z Mikelom Lando ter Fabiem Arujem privozil minuto prednosti. Edini, ki mu je sledil, je bil Ryder Hesjedal. Skupaj sta le še povečevala prednost pred zasledovalci.

Po pričakovanjuje o razpletu dirke odločal spust. Napadel je Gilbert ter pobegnil preostalim ubežnikom. Pred najbližjim zasledovalcem Bongiornom (Bardiani) je slavil s 47 sekundami prednosti. V sprintu za tretje mesto se je za najmočnejšega izkazal Chavanel (I AM Cycling).

"Na ta Giro sem prišel zmagat eno etapo in to mi je uspelo, saj sem bil najboljši še drugič. Zelo sem zadovoljen, saj je bila etapa še posebej težka. Zelo mi je pomagalo, da je v ospredju vozil Adam Moinard, vedel sem, da če bom na vrhu približno 40 ali 50 sekund za njim, mi bo uspelo. Na spustu sem tudi malo tvegal, a se mi je obrestovalo," je po zmagi dejal Gilbert.

Slovenci danes niso bili v ospredju, še najvišje je bil Jan Polanc (Lampre) na 54. mestu, ki je za zmagovalcem zaostal 21 minut. Luka Mezgec (Giant-Alpecin) je bil po včerajšnjem tretjem mestu danes 86., zaostal je 21:57 minute. Grega Bole (CCC) je v cilj prišel v ozadju, na 159. mestu med 165 kolesarji, ki so etapo končali. 

Contador je ciljno črto prečkal kot 12., z zaostankom 6:05, a je v skupnem seštevku še povečal svojo prednost pred najbližjimi zasledovalci. Pred Lando (Astana) ima sedaj 5:15 prednosti, pred Arujem (Astana) pa 6:05. Bole je 41. (+1:48:39), Polanc 59. (+2:21:09), Mezgec pa 135. (+3:57:40).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.