Šport
27 ogledov

Po nogometnem še gimnastični škandal

Jevgenija Kanajeva Žurnal24 main
Potem ko je na Otoku izbruhnil škandal z zlorabami mladoletnikov v nogometu, se zdaj podobna zgodba kaže v ameriški gimnastiki.

Časnik Indianapolis Star je v četrtek objavil izsledke devetmesečnega raziskovanja in razkril, da vodilnemu kadru ameriške gimnastike ni uspelo pravočasno obvestiti oblasti, ko so bili številni trenerji obtoženi spolnih zlorab. Še več, nekateri trenerji so ob tem nemoteno prehajali iz telovadnice v telovadnico in svoje grozljivo početje nadaljevali tudi drugod.

"Ameriški gimnastiki, upravnemu odboru in predsedniku ameriške gimnastične zveze Stevu Pennyju je najbolj pomembno zaščititi športnike in športnice ter na problematiko opozoriti trenerje, športnike, starše in vse vpletene. Vsako škodovanje športniku v njegovi karieri nas žalosti," so zapisali v uradnem sporočilu ameriške gimnastične zveze.

Časnik je ob tem ostro obsodil preveč medel odziv vodstva gimnastične zveze, ki se v nekaj ducat primerih sploh ni opredelilo do problema. Članek je bil objavljen le nekaj mesecev potem, ko sta dva nekdanja telovadca vložila tožbi proti zdravniku Larryju Nassarju, nekdanjemu dolgoletnemu uradnemu zdravniku ameriške gimnastične reprezentance in ga obtožila spolnega napada.

V eni od oktobrskih tožb sta se pojavili tudi imeni slovitih trenerjev Bele in Marthe Karolyja, ki sta bila obtožena, da nista ustrezno zaščitila svojih varovancev, poroča francoska tiskovna agencija afp.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.