Magazin > Film & Glasba & TV
58 ogledov

Katere hite hvalijo poznavalci

glasba Profimedias
Nekaj glasbenih strokovnjakov smo vprašali, katere pesmi tega leta so si najbolj zapomnili.

Izak Košir, urednik mobilnega tednika Torek ob petih in novinar Dnevnika, o petih pesmih, ki so zaznamovale leto 2014.

Seasons (Waiting On You) - Future Islands
Skladba Seasons (Waiting On You) je bila v originalu objavljena na zadnjem albumu (Singles) indie sintpop skupine Future Islands, ki je izšel konec marca. Čeprav gre v osnovi za sintetični pop, pa poetično besedilo in soulovski vokal Samuela T. Herringa pričarata šestdeseta in sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Kar so slišali in še učinkoviteje reinterpretirali kanadski BadBadNotGood, ki so nato letos ustvarili morda celo najboljšo priredbo letošnjega leta.

Suffering - The War On Drugs
Minimalistična stvaritev Adama Granduciela in njegovih The War On Drugs iz Philadelphie prihaja iz letošnjega ploščka Lost in the Dream in spominja na senzibilne rock balade iz prve polovice osemdesetih let, ko je bil duh Johna Lennona in njegovih nežnejših solističnih podvigov še občutno prisoten.

Hozier - Take Me To Church
Pesem irskega kantavtorja z družbeno-kritičnim besedilom, ki je prah še dodatno dvignil s temu premernim videospotom, je dober primer tega, da lahko tudi tematike, ki dvigujejo zavest o človekovih pravicah, postanejo radijski, televizijski in spletni hiti. Hozier je pesem izdal na istoimenskem albumu, ki je izšel septembra.

Robert Plant - A Stolen Kiss
Frontman legendarne skupine Led Zeppelin nadaljuje uspešno nizanje prepričljivih samostojnih albumov. Zlata doba rokenrola je mimo in Robert Plant je to graciozno sprejel - z leti postaja mirnejši in raziskuje lirične in glasbene razsežnosti na zrelejši in modrejši način. Njegove balade pa se še vedno dotaknejo najglobljih kotičkov poslušalčeve duše. A Stolen Kiss je skriti dragulj albuma Lullaby and ... The Ceaseless Roar, ki je izšel 8. septembra.

Swans - Screen Shot
Dolgometražni uvodni kitarski rif je hibrid med rockovsko predelanimi klasičnim bluesom, kot sta Love Me Two Times (The Doors) in The Jean Genie (David Bowie), hipnotični glas multiinstrumentalista Michaeal Gire pa postavi piko na i stopnjujoči se simfoniji kaotičnih zvokov. Screen Shot, ki je radiem najbolj neprijazna pesem med izbranimi, najdete na albumu To Be Kind, ki je izšel letos maja in postal prava alternativna uspešnica, hkrati pa tudi na lestvicah (tako v ZDA, kot Evropi) najvišje uvrščeni plošček tega eksperimentalnega rock benda.

Tomaž Stožer, glasbeni urednik na Radiu Center

All of me - John Legend
Osebno izpovedne zgodbe so lahko velik magnet za množice, kar je dokazal ameriški pevec John Legend, ki je celoten album posvetil svoji zaročenki, skladba All Of Me pa je kot češnja na torti oz. zaročni prstan, ki ga ni mogoče pozabiti. Balada je ena izmed tistih, ki bo tudi čez mnoga leta ohranjala svoj čar, Legend pa je s pomočjo te skladbe dosegel uspeh kariere.

Rude - Magic
Da lahko reggae poletni zvoki prihajajo iz hladnega severa, natančneje iz Kanade, je svojevrsten paradoks, na koncu pa je zasedba,  ki si je drznila predlagati prav to, postala ena izmed najboljši novih izvajalcev na sceni v letu 2014. Skladba Rude, ki črpa navdih iz reggae besedne fraze “rude boy”, je razsvetlila glasbeno sceno in dosegla vodilna mesta številnih svetovnih lestvic, 4-članski zasedbi Magic! pa na široko odprla vrata do glasbenega vrha.

Stay with me - Sam Smith
Odličen vokalist Sam Smith je zaigral na mnoga srca, ko je v začetku poletja izdal balado Stay With Me, kjer je demonstriral svoje izjemne vokalne sposobnosti, prvič v svoji karieri pa je sam stopil v ospredje. Trud se je obrestoval in poleg številnih nominacij za največje nagrade na sceni Je Smith ta singl prodal v več kot 3 milijonih izvodov samo v ZDA. Glede na to, da ima album In The Lonely Hour še nekaj potenciala, lahko pričakujemo, da se Sam Smith še kmalu ne bo ustavil

Chandelier - Sia
Izredna vokalistka Sia Furler se je podobno kot Sam Smith velikokrat zelo uspešno dokazala v sodelovanjuz z znanimi glasbeniki in didžeji, za razliko od Smitha pa ima za sabo že dolgo pot na glasbeni sceni. Iz šestega albuma smo bili letos priča izdaji Chandelier, ki je najprej eksplodirala na socialnih omrežjih, na portalu youtube pa videospot beleži številke blizu 400 milijonov. Umetniška skladba izraža Siino naravo in podobno kot pri Lorde tudi pri njej zasledimo kanček svojevrstnosti in posebnosti, kar je mogoče tudi razlog za tako velik uspeh singla.

Budapest - George Ezra
Britanski pevec George Ezra, ki ga ni ustavilo dejstvo, da že leta na sceni obstaja zasedba z imenom Better Than Ezra, je prav tako novinec na glasbeni sceni. Balada Budapest je dosegla milijonsko prodajo, posledično pa se je odlično prodajal debitantski album Wanted On Voyage. Navdušenec nad Bobom Dylanom je skladbo Budapest spesnil kar na vlaku, madžarsko mesto pa je eno izmed tistih, ki jih Ezri na svoji turneji ni uspel obiskati, zato se je odločil spisati skladbo. Na koncu je Budapest postala uspešnica svetovnega formata, ironično pa ni dosegla #1 na Madžarskem.

Žiga Gombač, menedžer blagovne znamke na Rock Radiu


The Motherload - Mastodon
Zmagovalci v kategoriji za naj rif leta. Skupaj z nalezljivim refrenom, dovršeno solažo in z bobnarjem kot vokalistom so ponudili popolno kombinacijo.

Something or nothing - Foo Fighters
Konceptualni albumi so lahko strel v prazno. V tem primeru se to ni zgodilo. Že uvodna pesem je napovedala zmago.

Lazaretto - Jack White
Glasbenemu geniju je spet uspelo najti svoj zornikot  in ponuditi svežino znotraj žanra. In to je to.

Čista jeba - Mi2
Domače. In zato nič slabše. Lepo zapeljano, aktualno in podprto s konkretno turnejo.

Play ball - AC/DC
Kljub težavam in dramam znotraj skupine jim je uspelo izdati album in komad, ki ga ne bi mogli pripisati nikomur drugemu. Jes, rock saga se nadaljuje!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.