Slovenija
109 ogledov

Glasne pritožbe in gluha ušesa

Lado Ambrožič RTV Slovenija
Eno leto v vlogi varuha. Vodstva RTV Slovenija pritožbe gledalcev ne ganejo, pravi Lado Ambrožič.

"Tudi po nekaj tednov sem čakal, da se odgovorni uredniki odzovejo na pritožbe gledalcev in poslušalcev, potem pa sem zadevo zaostril na programskem svetu, kjer so me podprli, a prišel sem v konflikt z vodstvom. To bi moralo varuhova sporočila spoštovati, vendar generalni direktor Marko Filli očitno ni imel prave volje, da bi od direktorja (Janez Lombergar, op. a.) in nekaterih urednikov to kategorično zahteval."

Tako svoje vsakodnevne muke v prvem letu petletnega mandata na mestu varuha pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija opisuje Lado Ambrožič, ki je o težavah, s katerimi se srečuje, obvestil tudi varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, s katero ima sestanek 8. maja.

Eden nad vsemi

"Ne morem sprejeti stališča direktorja Lombergarja, da pritožbe treh gledalcev od dveh milijonov državljanov nimajo nikakršne teže. Če pripomba stoji in je s programom nekaj narobe, je dovolj samo ena," o vzvišenem odnosu Janeza Lombergarja, ki je "nad gledalci in nad varuhom", pravi Ambrožič, ki mu stoji ob strani tudi programski svet RTV Slovenija, le da ne povsem 
učinkovito.

Programski svet je vodstvu nekajkrat naložil, naj poskrbi za učinkovito delovanje varuha, a se do delne spremembe članstva programskega sveta ni zgodilo nič. Dejstvo pa je, da se je lani varuhu pritožilo tisoč gledalcev in poslušalcev, samo februarja letos kar 150.

Potisnjen "v mišjo luknjo"

TV-oddaji in tiskovnim konferencam, kakršne je imela njegova predhodnica Miša Molk, Ambrožič ni naklonjen, ker je želel "opravljati le svoje delo, političnega marketinga pa ne obvladam", ker je hotel znižati stroške in ker je računal na to, da mu bo vodstvo televizije, ko bo gledalce hotel seznaniti z dogajanjem v hiši, za to dalo priložnost, kot je obljubilo.

To se, kot razočaran ugotavlja Ambrožič, ni zgodilo. "V enem letu so me v hiši dvakrat povabili v Dobro jutro in enkrat v Dobro uro, kjer je gledanost zelo skromna in tega nihče ne vidi. Ne dajo mi programskega prostora. Skrit sem v nekem kotu, v mišji luknji in nimam možnosti, da bi to povedal," pojasnjuje Ambrožič, ki dodaja, da so mu na Radiu zdaj vendarle ponudili sodelovanje v redni mesečni rubriki, računa pa s tem, da se bodo zadeve, če ne prej, spremenile vsaj s prihodom nove generalne direktorice RTV Slovenija Nataše Pirc Musar.

RTVS: Varuha upoštevamo

Na kritike varuha so se odzvali tudi v vodstvu RTV Slovenija. Zanikajo trditve, da ne upoštevajo njegovih pripomb, in trdijo, da nanje "z vso resnostjo" odgovarjajo za to pristojni odgovorni uredniki, obenem pa dodajajo, da so na zahtevo programskega sveta pripravili pojasnilo o načinu sodelovanja z varuhom in dogovorih glede njegovega pojavljanja v programih RTV Slovenija, ki bo posredovano programskemu svetu, vključno s spremembami pravilnika o delovanju varuha.

Komentarjev 10
  • dragec 22:14 27.april 2014.

    Potem ne pljuj po svoji prejšnji državi

  • mirko 15:53 27.april 2014.

    Saj sem.

  • mirko 15:52 27.april 2014.

    A si že slišal za izraz "politična propaganda" ? No vidiš RTV Slovenija je za to najbolj vpliven servis za to propagando. Propaganda (reklama), je običajno danes, vsaj kar se politike tiče, eno veliko zavajanje javnosti, laži, insinuacij, spinov, in ...prikaži več metanja peska v oči javnosti. Lahko določene politike in politične skupine hvali, jih kuje v nebo, druge pa kritizira in blamira. Vse to počnejo na RTV-ju po naročilu nekoga. Koga ?! Tistih, ki imajo v tej državi politično in finančno moč. Od koga dobi RTV še poleg naročnine največ denarja ? Od firm, ki so v državni lasti. Kdo vodi te firme ? Direktorji, ki so v prejšnjem režimu morali nujno biti člani Komunistične partije.