Slovenija
26 ogledov

"Glave na pladnju nosimo za borih 450 evrov"

policist Boštjan Tacol
"Ali je delo policistov, ki vso delovno dobo, ne glede na družbene, socialne in vremenske razmere, nosijo svojo glavo na pladnju, da jih lahko pljuvajo vsi nezadovoljneži v družbi, ki si za ta namen vzamejo pet minut časa, vredno le 450 oziroma 540 evrov?" se sprašujejo v PSS.

Pogajanja med policisti in vladno stranjo so se za danes končala, nadaljujejo se jutri.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) so se odzvali na naše poročanje v članku Policijske bonitete, ki je bil objavljen v današnjem Žurnalu24. Dejali so, da beneficirane delovne dobe v Sloveniji ni več od leta 2001, ko je bila slednja z ZPIZ-1 ukinjena.

"Konkretno so takrat število let delovne dobe policistom dvignili za pet let in se lahko redno-polno upokojijo pri 55. letu, medtem ko so ostalim državljanom istočasno delovno dobo dvignili za veliko manj," je zapisal sekretar PSS Rok Cvetko.

Namesto beneficirane delovne dobe se je takrat uveljavila delovna doba s povečanjem in uveljavitvijo poklicne pokojnine na podlagi zakona, ki pa do danes ni bil sprejet, pravijo v PSS.

Sam pokojninski načrt in ZPIZ-1, če bi bil sprejet tudi Zakon o poklicnem upokojevanju, po besedah Cvetka omogoča upokojevanje vseh delavcev na delovnih mestih z dodano dobo, da se poklicno upokojijo pri 51,5 leta starosti pod pogojem, da so dopolnili 40 let pokojninske dobe, vključno z dodano dobo.

 

Pokojninski sklad za poklicno upokojevanje

"Drugo pa je dejstvo, da je v pokojninskem skladu za poklicno upokojevanje na računih policistov le toliko sredstev, da zadostujejo za poklicno pokojnino v višini borih 450 evrov."

Na "navedene anomalije" so opozorili že prejšnjo vlado, a je bila pripravljena tedanja vlada pokriti le razliko do 540 evrov oziroma do višine minimalne plače.

"Ali si res za marsikatera požrtvovalna dejanja, ko je potrebno postaviti na kocko svoje lastno življenje, zaslužimo le to, da ob upokojitvi pristanemo na socialnem dnu, s pokojnino, ki nam bo nudila le klavrno preživetje, na koncu pa bomo hote ali nehote prepuščeni v breme otrok oziroma občin," je še zapisal Cvetko.

Komentarjev 10
  • roscha 20:15 28.maj 2012.

    Če ste tako hudičevo slabo plačani pejte raši za smetarje. Plača bo enaka, poštenih ljudi pa ne boste v glavo zajebavali z drakonskimi kaznimi CPP.Res ste bogi. NOT! Živ krst vas ne sili delat v policiji. Jagode nabirat, ...prikaži več, ceste pometat, kante praznit....

  • Fertel 17:39 28.maj 2012.

    Kot vem že hodijo privat. Moj bližnji sosed je slekel uniformo, zdaj ima že mimo sposkusno in preko 1.200 v firmi, pa še voziti se mu ni več treba. Pravi, da zdaj čisto drugače živi in je šele zdaj pogruntal koliko je zamudil.

  • mrki 17:20 28.maj 2012.

    "Glave na pladnju nosimo za borih 450 evrov-----------dargi policaji - takoj dat odpoved pa hajd v privatni sektor v službo !?