Slovenija
45 ogledov

"Glavno, da smo zdravi"

Poletje, na pijači, smeh Sutterstock
Slovenci iz leta 2013 izstopamo razpoloženi precej bolj optimistično, kot smo vanj vstopili. Precejšen upad pesimizma.

Na vprašanje o splošnih pričakovanjih za prihodnje leto je 39,5 odstotka vprašanih v anketi, ki jo je danes objavilo Delo, odgovorilo, da bo leto 2014 enako kot letos. Nekaj manj kot tretjina oziroma 31,6 odstotka jih meni, da bo boljše, 26,3 odstotka pa, da bo slabše. Lani je poslabšanje v novem letu pričakovalo kar 42,8 odstotka vprašanih.

Skoraj polovica uspešno zaključuje 2013

Kljub pesimističnemu razpoloženju na začetku leta 38 odstotkov vprašanih pravi, da je za njimi uspešno leto, in devet odstotkov, da zelo uspešno leto. Leto 2013 ni bilo niti uspešno niti neuspešno za 33 odstotkov vprašanih, za 14 odstotkov je bilo neuspešno in za šest odstotkov zelo neuspešno.

Gospodarsko stanje v prihodnjem letu bo približno enako kot letos, meni 47 odstotkov vprašanih. Po mnenju 33 odstotkov vprašanih bo gospodarsko stanje slabše, po mnenju 17 odstotkov pa boljše. Najbolj optimistični so upokojenci, saj jih 27 odstotkov meni, da se bo gospodarsko stanje izboljšalo, najbolj pesimistični pa so nezaposleni in anketiranci z višješolsko izobrazbo, saj 54 odstotkov tako prvih kot drugih meni, da bo stanje slabše.

Zdravje je za veliko večino oziroma 91 odstotkov vprašanih najpomembnejša vrednota. Sledijo družinska sreča (84,1 odstotka), mir in varnost (48,4 odstotka), materialna preskrbljenost in ustrezna zaposlitev (37,4 odstotka), uspeh v karieri (13,6 odstotka) ter svoboda in demokracija (13,6 odstotka).

Večina oziroma 74,5 odstotka anketiranih bo novo leto praznovalo doma oziroma v družinskem krogu, 7,6 odstotka pri prijateljih, znancih oziroma sorodnikih, v tujini pa 4,8 odstotka. Manj jih bo praznovalo na prostem oziroma na množični prireditvi (4,2 odstotka), na delovnem mestu (2,6 odstotka), na organizirani zabavi v lokalu (1,4) in v enem od turističnih krajev v Sloveniji (1,3).

Komentarjev 1
  • ennanova 08:54 30.december 2013.

    3E – ekonomija, ekologija in etikaEkonomija, ekologija in etika so neločljivo povezani deli celote. Ekonomija mora biti zavezana pravičnosti (etiki) in skrbi za okolje (ekologiji). Šele takšna ekonomija bo služila svoji temeljni vlogi in …http://www.za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1372-3e-ekonomija-ekologija-in-etika