Slovenija
305 ogledov

Gledajo v funkcionarjev žep

Ivan Zidar, emanule čerček, milan zver, mediaspeed
Preiskava. Tožilce zanima izvor premoženja Emanuela Čerčka, svetovalca ministra Černača. Kazenska ovadba. Ovadili so ga, ker naj bi z nezakonito oporoko odtujil stanovanjsko hišo.

Emanuela Čerčka, pomembnega vladnega funkcionarja, ki ministru Zvonetu Černaču svetuje na področju infrastrukture, imajo tožilci pod drobnogledom zaradi različnih domnevno nezakonitih dejanj. Po naših informacijah imajo zoper njega na mizi kar 11 kazenskih ovadb. Med drugim morajo ugotoviti izvor njegovega premoženja.

Luksuz na Hrvaškem

Neuradno naj bi bil lastnik različnih nepremičnin v skupni vrednosti več kot sedem milijonov evrov.

Enega od luksuznih posestev ima svetovalec ministra Černača v Lovrečici pri Umagu, prek odvetnikov pa sporoča, da je to hacienda, v gradnjo katere je denar vložilo 15 članov družine Čerček. Posestvo je sestavljeno iz šestih hiš, na njem sta med drugim velik bazen in parkirišče, na katerem je prostora za 25 avtomobilov. Vrednost: vsaj pet milijonov evrov. Ob tem naj bi bil lastnik treh hiš v Mariboru – vsaka naj bi bila vredna okoli 750 tisočakov, prav tako si v štajerski prestolnici lasti hišo na elitni lokaciji.

Ponaredil oporoko?

Prav zaradi te nepremičnine, natančneje zaradi poneverbe oporoke, s katero naj bi uveljavljal lastninsko pravico, je Čerčka po navedbah našega vira doletela tudi kazenska ovadba.

Zadevo naj bi po naših podatkih preiskovali tudi predstavniki posebne enote za gospodarski kriminal na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). V pripravi pa je, tako vir, tudi nalog za hišno preiskavo.

S stolčka na stolček

Čerčka, desno roko ministra Černača na področju investicij, smo želeli vprašati za pojasnila o obtožbah, a nam ga ni uspelo priklicati.

V prvi Janševi vladi je bil na šolskem ministrstvu zaposlen kot vodja investicij, sodeloval je tudi pri projektu Univerzijada. Po koncu mandata ga je v svojem kabinetu zaposlil mariborski župan Franc Kangler; tudi tam je bdel nad občinskimi investicijami. Po poročanju nekaterih medijev naj bi pri številnih večjih infrastrukturnih projektih mestne občine sodelovalo podjetje njegovega očeta, ki je medtem šlo v stečaj.

Z mariborskim županom ni bil dolgo v dobrih odnosih; s položaja je moral oditi zaradi prenove mariborskega Trga Leona Štuklja. Njegova obnova se je namreč podražila z 2,5 na 3,5 milijona evrov. Brez službe pa ni ostal dolgo, saj je kmalu za tem zasedel stolček prvega nadzornika propadlega cerkvenega Zvona Ena Holdinga.

Služi tudi kot nadzornik

Čerček služi tudi kot član treh nadzornih svetov. Država ga je v zadnjih nekaj mesecih imenovala za nadzornika Agencije za radioaktivne odpadke (Arao), republiškega stanovanjskega sklada in družbe DRI. Samo v tej mu na leto pripada plačilo v višini 11.300 evrov. Poleg tega pa mu za vsako sejo – nadzorniki se sestajajo dvakrat na mesec – pripada 274 evrov.

Komentarjev 5
  • dragec 11:07 23.november 2012.

    Ma en navaden LOPOVLUK

  • elaquality 08:39 23.november 2012.

    Gospod so resnično pravi "biblični" manager. On in njegova družina. Že, ko gledaš prispevke iz medijev, kako nastopaško se obnašajo. In ko jih mediji povprašajo, zakaj ne povrnejo vsaj v naravi oz. nepremičninah ljudem, to kar so jim dolžni, odgovorijo, ...prikaži več da to pa ne. Zakaj pa bi to naredili... In njegov šef v službi, minister Černač vehementno izjvalja, da je družina Čerček in sploh Emanuel ena najbolj poštenih oseb ; kar jh pozna. Pa kaj potem, če so oni dolžni ostalim.. Fuj, ne vem kaj počne davčna, da e želi preveriti, ali pa so dobili befel, da jih ne smejo preveriti. Dolga je roka Gospodova. Sram jih naj bo, da betežnm, ubogim ljudem jemjejo domove. Zato, da bi oni lepo živeli. In ti ljudje krojijo usodo slovenskega gospodarstva. Biblične zapovedi bi bilo potrebno spremeniti v Laži, kradi in pleni, samo tako boš prišel v božja nedrja..

  • Lavdan 08:30 23.november 2012.

    Važno je, da si je gospod vse kar ima, sam s svojimi rokami in glavo tudi zaslužil. Če so mu državni privilegiji kaj pomagali, pa ni kriv on. Velike strokovnjake vsi radi vzamejo v službo.