Slovenija
199 ogledov

Gledalci: RTVS očitajo pristranskost in neuravnoteženost

Miša Molk Boštjan Tacol
Politična pristranskost in neuravnoteženo poročanje sta povzročila največ kritik programa RTVS, ki jih je prejela varuhinja pravic poslušalcev in gledalcev RTVS Miša Molk. Lani je Molkova prejela 344 odzivov, največ pozornosti med mediji pa je bila deležna Televizija Slovenija.

344 – toliko odzivov je v minulem letu prispelo na varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Mišo Molk, ki je poudarila, da je bilo med njimi največ pritožb, ki se nanašajo na televizijski program, medtem ko radijski program bolj kot kritike žanje pohvale.

Na TV Slovenija se je nanašalo 276 odzivov, na Multimedijski center RTVS, ki je bralce portala zmotil predvsem z neuravnoteženim poročanjem, 48, na Teletekst, ki je ukinil vsebine o programski ponudbi v sporedih, pa sedem.

Nekaj slabše, nekaj boljše

"V primerjavi z lanskim poročilom je bilo, če govorimo o TV Slovenija, več pritožb zaradi politične pristranskosti in neuravnoteženosti prispevkov ter načina poročanja in vodenja, ki so se potrojile," je najopaznejšo razliko med lanskim in letošnjim poročilom izpostavila Miša Molk in poudarila, da gre večje število pritožb pripisati tudi predčasnim volitvam.

Je pa Televizija Slovenija naredila tudi pozitiven premik ali dva. "Pritožb zaradi terminskih zamud letos ni več. Odmevi so točno ob 22.00, kar se prej tri leta ni dalo urediti. Zame je to velik uspeh. Prav tako se gledalci niso tako veliko pritoževali zaradi ponavljajočih se oddaj," je še povedala varuhinja in ob tem pohvalila odzivnost direktorja Radia Slovenija Miha Lamprehta, manj pa direktorja Televizije Slovenija Janeza Lombergarja, ki se na pritožbe, kot pravi, sploh ne odziva.

Najpogostejše pritožbe

Politična pristranskost in neuravnoteženost (13 odstotkov pritožb). Gledalce sta zmotila pristranskost voditeljice Odmevov (Rosvite Pesek, op. a.) in neuravnoteženo poročanje spletnega portala RTV Slovenija.

Takratni odgovorni urednik MMC RTVS Uroš Urbanija se je na pritožbe odzval s sklicevanjem na visoko branost portala.

Tehnične motnje (8 odstotkov). Kritike na področju digitalizacije, kjer je težava pogostokrat na strani operaterjev, ne televizije.

Neustrezna raba slovenskega jezika (6 odstotkov). Nacionalka se je na pritožbe odzvala z intenzivnimi jezikovnimi tečaji, na vaje pa trenutno hodi tudi novinar Miroslav Akrapović (Studio City).

Neuravnoteženost zvoka (4 odstotki). Pritožbe so se nanašale predvsem na neuravnoteženost zvoka oglasov in televizijskega programa (a rešitve še ni na vidiku) ter glasne glasbene podlage v pogovornih oddajah in dokumentarnem programu.

Neustrezen nivo in način vodenja ali poročanja (4 odstotki). Gledalce motijo zaletavost ali osladnost voditeljev, poseganje v besedo, prehitro govorjenje, mašila (predvsem Pogledi Slovenije, Odmevi ter nekatere razvedrilne oddaje) ter zastarela podoba vremenske napovedi, ki pa bo odpravljena s prenovo informativnega programa.

Komentarjev 6
  • allstarr111 23:54 19.julij 2012.

    To babnco bi mogl sterat v3pm že 15 let nazaj.

  • mr_izi 08:39 08.marec 2012.

    Kako je lahko ta ženska varuhinja gledalcev? Pa saj je sama prirejala evrovizijo in še kaj bi se našlo!

  • kurt 19:12 07.marec 2012.

    kdo je ta mumija v rdeči obleki..?