Svet
16 ogledov

"Gledali so me, kot da sem terorist"

Otroci proti terorizmu v Stuttgartu EPA
Staršem ni enostavno, ko morajo otrokom pojasnjevati, kaj se je 13. novembra zgodilo. Težke čase preživljajo tudi muslimanski otoci.

Staršem je enostavno, ko morajo svojim otrokom razlagati o terorističnih napadih v Parizu, kjer je umrlo 130 ljudi. Muslimanske družine pri tem preživljajo še posebej težke čase.  

Terorizem ni enako islam

"Ko smo prejšnji ponedeljek prišli v šolo, so se nekateri prijatelji do mene obnašali, kot da sem terorist," je po navedbah BBC, ki povzema francoske medije, namenjene otrokom, povedal devetletni Ayman. "Govoril sem z učiteljico. Povedala je mojim sošolcem, da to, da je nekdo musliman, še ne pomeni, da je terorist."

Mon Quotidien | Avtor: EPA EPA
"Bil sem šokrian, o tem sem govoril z mamo. Bilo me je strah, da bodo teroristi prišli tudi v moje mesto," pa je dejal Mohamed, prav tako devetletnik. 

Oba sta govorila za francoski časnik Le Petit Quotidien, ki je namenjen otrokom, starim med šest in deset let. Po napadih so se navedeni časnik in njegovi sorodni izdaji, namenjeni nekoliko starejšim otrokom, Mon Quotidien in I'actu, odločili, da bodo pojasnjevali, kaj se je zgodilo in odgovarjali na vprašanja mladih bralcev.

Odgovori na vprašanja bralcev

"Učitelji in starši so nam pisali, da potrebujejo besede, s katerimi bodo lahko pojasnili otrokom to, kar je nemogoče pojasniti," je za BBC povedal urednik Mon Quotidien Francosi Dofour

Prejel je tudi deset pisem s strani muslimanskih staršev s težko vsebino. Povedali so mu: "Ne morete pisati, da so ti moški (napadalci) muslimani. Ker niso. Islam samo izrabljajo. Nekateri od nas trdno verjamemo v islam, a to iz nas ni naredilo teroriste."

Otroci proti terorizmu v Stuttgartu | Avtor: EPA EPA
Dofour je zato je pozval muslimanske bralce, da delijo svoje občutke in izkušnje preteklih deset dni. "Ni jih bilo lahko prepričati, da bi govorili," je povedal. Tisti, ki so spregovorili, so povedali, da so prestrašeni in zgroženi. Zato, ker so muslimani, še toliko bolj. In zato, ker se nekateri sklicujejo na religijo, da lahko ubijajo.

Otroci so bili šokirani nad dejstvom, da so nekateri izmed teroristov Francozi, povedali pa so tudi, kaj za njih pomeni islam. "Naučila sem se, da ne smeš krasti," je povedala Shaima. "Zame je islam, da daš hrano in denar revnim, da gradiš bolnišnice in pomagaš bolnim, da daš plašč nekomu, ki ga potrebuje," je zapisala Alicia Rim. 

Pripombe na vlaku

Starejši kot so otroci, bolj obsojajo napade in podrobneje opisujejo težke trenutke. "Odnos do nas se je po 13. novembru spremenil," je povedal 13-letni Abdelkader. "V ponedeljek sem šel z mamo, ki nosi ruto, na podzemno železnico. Ko sva vstopila na vlak, sem slišal žensko, ki je rekla: 'O ne, ne tega sedaj.' Mama in jaz nisva ničesar rekla, a naju je vznemirilo."

Azziz je imel podobno zgodbo. "Lahko bi rekel, da vsi verjamejo, da smo teroristi. Gledajo nas postrani, nelagodno jim je in obrnejo se stran. Čutim, da se nas bojijo. Mislijo, da bi lahko mi storili enako, samo zato, ker smo muslimani."

Komentarjev 2
  • dimnikar 07:01 25.november 2015.

    Ne mešajte islam in muslimane. Eno je ideologija, drugo so ljudje, ki tako ali drugače interpretirajo ideologijo in nekateri izmed njih jo na način, ki rodi terorizem.

  • modrec 23:04 24.november 2015.

    "Terorizem ni enako islam" s tem se ne strinjam.... npr. Muhammad: “I have been made victorious with terror.” The Hadith, collected by Bukhari.... Niso pa vsi muslimani teroristi, s tem se pa strinjam.