Slovenija
5 ogledov

Glede gospodarstva Slovenci najbolj optimistični v Evropi

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Slovenci imamo najbolj pozitivno mnenje o trenutnem gospodarskem položaju med Evropejci.

Pozitivno mnenje o domačem gospodarstvu ima namreč po raziskavah družbe Deloitte 36 odstotkov slovenskih anketirancev, medtem ko je evropsko povprečje pri precej nižjih 19 odstotkih. Prav tako smo tudi bolj optimistični glede prihodnosti.

Glede na gospodarsko rast, ki jo v zadnjem času beleži Slovenija - v drugem četrtletju letos je bila 2,5-odstotna, v prvem pa celo 2,9-odstotna -, avtorjev raziskave te številke ne presenečajo.

Moški bolj optimistični

Na splošno so moški bolj optimistični glede gospodarskega položaja kot ženske. Ta fenomen je opaziti tudi v ostalih evropskih državah, ki so sodelovale v Deloittovi raziskavi, pojasniti pa ga je mogoče z dejstvom, da je imela gospodarska kriza bolj negativen vpliv na trg dela za ženske kot pa za moške.

Na zavedanje lastne kupne moči Slovencev sicer gospodarska rast še ne vpliva. Skoraj tretjina jih je namreč odgovorila, da imajo letos na voljo manj denarja kot lani, medtem ko je bilo tistih, ki opažajo več denarja v svojih denarnicah, manj kot petina.

Na kupno moč ni vpliva

"To kaže da se zavedamo realne gospodarske rasti, vendar menimo, da na našo kupno moč še nima vpliva," je v petek ob predstavitvi rezultatov raziskave povedala svetovalka v oddelku za poslovno svetovanje družbe Deloitte Slovenija Aja Ropret Knez.

Evropsko povprečje je še nekoliko bolj negativno: 40 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da imajo letos na voljo manj denarja, medtem ko jih le 17 odstotkov meni, da ga imajo več.

Sledijo Danci in Nizozemci

Slovenci tudi bolj optimistično zremo v prihodnost. Na vprašanje glede pričakovanega zdravja gospodarstva v letu 2016 jih je več kot polovica odgovorila, da bo ta razvoj pozitiven, medtem ko je v Evropi tako odgovorila le nekaj več kot četrtina vprašanih. Slovencem po optimizmu sledijo Danci in Nizozemci, po drugi strani so najbolj pesimistični glede bodočega gospodarskega položaja Grki, Francozi in Belgijci.

Komentarjev 5
  • samo.jst 13:45 01.december 2015.

    Ko človek vzdihne, zamahne z roko in izjavi "Saj bo..." to ni optimizem, ampak apatičnost zaradi obučtka (spoznanja) nemoči.

  • Hi5 11:56 01.december 2015.

    Rezultati so povsem napačni. Delloite, al imaste vzorec v razsulu ali pa ste objavili napačne podatke. V temo brcnili.

  • watcher 12:55 30.november 2015.

    Mene noben ni nič vprašal.