Zdravje > Fitnes
80 ogledov

"Če je nutricionist vegetarijanec, podaja samo svoje nazore"

Mišice Profimedias
Ne bodo govorili o mnenjih in prepričanjih, govora bo le o dejstvih, obljubljajo organizatorji.

Na področju prehrane vlada velika informacijska zmeda, so si enotni na Fitnes zvezi Slovenije. Tudi zato so pripravili konferenco Prehrana rekreativcev in športnikov, kjer bodo po njihovih besedah spregovorili le o dejstvih in ne o mnenjih ter prepričanjih, ki smo jim vse pogosteje priča.

"Zelo me moti, da številni nutricionisti in strokovnjaki podajajo informacije iz enega zornega kota. Če je nutricionist vegetarijanec, podaja samo svoje nazore, kot vsesplošno zdrave, najboljše in edine. Če nutricionist ne je mlečnih izdelkov, pojasnjuje, da človek ni teliček in da je zato mleko slabo za ljudi ..." pravi eden od predavateljev na konferenci Mario Sambolec

“Ko odpreš revijo, prebiraš članek o strokovnjaku, ki ima eno mnenje. Nato obrneš stran in imaš članek na isto temo, a je mnenje popolnoma nasprotno,” pravi. Dodaja, da tako prebiramo eno prepričanje za drugim in težko ugotovimo, katero prepričanje je dejansko tudi dejstvo.

Sambolec pojasnjuje, da smo ljudje individualna bitja in da ni splošne resnice, kakšna prehrana je res za vse najboljša in najbolj zdrava. “Lahko rečemo, da je uživanje mlečnih izdelkov zdravo. Ampak povejte to nekumu, ki je intoleranten na laktozo. Lahko rečete, da je zdravo uživanje polnovrednih žit, ampak povejte to nekomu, ki ne prebavlja glutena,” opisuje. Teh primerov je po njegovih izkušnjah veliko, zato je prekomerno pospološevanje informacij resen problem.

Obkroženi s številnimi informacijami in meglo

“Dandanes smo s strani medijev, družbenih omrežij in tako dalje obkroženi s številnimi informacijami o hrani. Lahko beremo in beremo, marsikaj preberemo in številni tudi verjamejo.  Ljudje so na koncu zmedeni,” se strinja tudi vodja jutrijšnje konference in osebni trener Tomaž Kucler. 

Dodaja, da se po informacije pogosto obračamo tudi na osebe, ki imajo lepšo postavo, čeprav so to pridobili s prehranskimi dopolnili in ne z zdravo prehrano. “Mi ves čas poudarjamo, da je pravi način prehranjevanja zdrav način prehranjevanja, pomembna je hrana iz narave,” pravi in dodaja, da na to prepogosto pozabljamo. Tako posegamo po hrani, ki je že na pol umetna: “Vračati se moramo k naravi in ne k umetnim substancam.”

“Pri prehrani imamo zelo velik problem, ker vlada informacijska zmeda. Vsepovsod se govori o hrani, o tem se vsepovsod piše, vsak ima o tem svoje mnenje in prepričanje,” opozarja tudi osebni trener Miha Bevc. Dodaja, da imamo na eni strani osebe, ki menijo, da je pravo samo njihovo mnenje: “Na drugi strani pa smo mi, ki so nam pomembna samo resnična dejstva in le taka tudi komuniciramo naprej.”

Da so ljudje glede prehrane zmedeni, se strinja tudi predsednik Fitnes zveze Slovenije Dušan Gerlovič. Spomnil se je oddaje na enem od slovenskih televizijskih programov, kjer so napovedali, da bodo predstavili zdrave načine hujšanja, ki ga izvajajo znane Slovenke. “Nato pa so bile tam štiri punce, in je vsaka povedala svojo metodo hujšanja, ki je bila daleč od zdrave,” je bil ogorčen. Najhuje po njegovem mnenju je, da imajo takšne objave močan vpliv na ljudi.

Obenem je opozoril tudi na številne “čudežne” napitke. “Do mene je nekaj časa nazaj prišla gospa, ki sem jo imel za dokaj inteligentno. Prodajala mi je nek napitek, če ga piješ nisi bolan in boš živel sto let,” se je pohecal. “Z mano se je skregala in res verjela v kar je govorila. Že drugi dan je prišel drugi gospod z drugim napitkom. Če bi res kaj takega obstajalo, bi to vsi pili in bili vsi zdravi,” pravi in dodaja, da je prepričanost teh ljudi, da je napitek "nadnaraven", neverjetna.

Konferenca namenjena vsem, ne le strokovnjakom

Konferenca je po besedah organizatorjev namenjena vsem. Tako strokovni javnosti kot "laikom s ceste", ki jih morda zdrava hrana zanima ali pa bodo v kratkem začeli gibati, hujšati ... 

Konferenca bo v soboto 28. januarja od 9.00 do 17.00 v Austria trend hotelu, na njej bodo med drugim spregovorili o prehrani za optimizacijo mišične mase, o novostih v svetu prehranskih dopolnil, optimalni kombinaciji živil v vegetarijanski prehrani, kako sestaviti pravilen jedilnik, kakšna prehrana je najboljša za izgubo maščobe in podobno. 

Več o konferenci pa TUKAJ. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.