Zdravje > Aktualno
133 ogledov

Glivice odporne na zdravila

Candida Auris Profimedias
Strokovnjaki ne opozarjajo le na "superbakterije", ogrožajo nas tud “superglivice”.

Strokovnjaki s Centra za nadzor in preprečevanje bolezni ZDA opozarjajo na glivice, ki so odporne na vse vrste zdravil in celo smrtne, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gre za Candido Auris, resno glivično okužbo, ki ima lahko usodne posledice. Opazili so jo pri vsaj 13 ljudeh v bolnišnicah ali domovih za ostarele v ZDA. Prvič so jo izolirali  na japonskem leta 2009, Candida Auris pa se je že razširila v Veliko Britanijo, Južno Korejo, Indijo, Južno Afriko, Kuvajt, Kolumbijo, Venezuelo in Pakistan.

Štiri osebe so umrle 

V ZDA so jo prvič odkrili leta 2013, od trinajstih primerov so štiri osebe umrle. Šlo je za bolnike z resnimi osnovnimi boleznimi. Glede na ugotovitve strokovnjakov pa se te glivice hitro širijo, večina njihovih sevov (71 odstotkov) pa je bila do zdaj odpornih na protiglivična zdravila.

“Da zajezimo te glivice moramo ukrepati zdaj,” je rekel director centra Tom Frieden. Bolniki naj bi se pogosto okužili prav v bolnišnici, največje tveganje za okužbo predstavljajo kirurški posegi in uporaba katetra.   

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:11 24.november 2016.

    Spomnim se ,da so naši "strokovnjaki" odkrili izvor ZIKE ? Lahko bi mene vprašali ,pa še v Braziliji nisem bil ! Akademska gamad !

  • leonardo 10:42 10.november 2016.

    Če je to ta Candida, ki jo pri nas zdravniki ne poznajo( menda se z njo sedaj ukvarja samo ena zdravnica v UKC) vam povem, da se je znebiš samo z zelo " hudo" dieto.