Vizita za živali > Novice
19 ogledov

Globalno segrevanje vpliva celo na dolžino jezika

Čmrlj Profimedias
Zaradi globalnega segrevanja se na našem planetu dogajajo številne spremembe. Strokovnjaki so med posledice uvrstili celo krajše jezike čmrljev.

Podnembne spremembe so v zadnjih desetletjih zmanjšale količino cvetja in s tem tudi nektarja v Skalnem gorovju v Koloradu. Temu so se opraševalci prilagodili s krajšimi in bolj vsestranskimi jeziki, kar pa ogroža biotsko raznovrstnost flore, piše Focus.

O vplivu podnebnih sprememb na živali je veliko napisanega. Zadnja ugotovitev pa se nanaša na čmrlje. V zadnjih štiridesetih letih so se jezički dveh vrst čmrljev iz Skalnega gorovja skrajšali za četrtino.

Prilagajanje 

Razlog naj bi bil v globalnem segrevanju, ki je povzročilo, da je na tem območju vse manj tipičnih cvetic. Ker imajo zato čmrlji na voljo manj hrane, so se prilagodili tako, da lahko srkajo nektar tudi iz drugih rastlin, kjer pa ne potrebujejo tako dolgih jezikov.

Jezike so merili strokovnjaki z Univerze New York med letoma 1966 in 1980 ter med letoma 2012 in 2014. Ugotovili so tudi, da se je gostota cvetja na področju Skalnega gorovja od 70. let dalje zmanjšala za 70 odstotkov, temperature poleti pa so za 3,25 stopinj Celzija višje kot prej. Več je tudi sušnih obdobij.

Čmrlji so se torej spremembam lahko hitro prilagodili, izumrtje pa grozi cveticam, ki imajo daljšo cevko v cvetu in za katere bi bili potrebni daljši jezički. Te rastline potrebujejo čmrlje z dolgimi jezički za opraševanje. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.