Slovenija
669 ogledov

Globe za napačno parkiranje: Najbolj vas 'lupijo' v Kopru in Murski Soboti

Redarji bodo letos še bolj kaznovali prehitre voznike in tiste, ki bodo vozili s Žurnal24 main
Pod drobnogled smo vzeli globe za napačno parkiranje, ki jih morajo plačati vozniki v mestnih občinah. Skupna vsota je seveda najvišja v Ljubljani, ko podatke preračunamo na prebivalca, pa se razmerja močno spremenijo.

Ljubljana je edina mestna občina, ki nam podatkov o globah, ki so jih morali lani vozniki plačati za napačno parkiranje, ni posredovala. Sodeč po znesku v letu 2015, ta je znašal nekaj manj kot tri milijone evrov, je bila po skupni vsoti glob prestolnica v vrhu tudi lani. Sledi ji Maribor s 760 tisoč evri.

Zanimivo, trend letnega zneska glob je v večini občin obrnjen navzdol. V štajerski prestolnici so v preteklih letih pobrali prek milijona evrov glob za napačno parkiranje, leta 2011 kar 1,4 milijona, lani pa skoraj pol manj.

tzmojemesto 07.02.2008, mestni redar pise kazen za napacno parkiranje, Ljubljana | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

V Kranju je razlika še večja. Leta 2010 so tamkajšnji redarji zaračunali za več kot pol milijona evrov kazni, lani le še slabih 124 tisoč. In to kljub temu da iz Kranja sporočajo, da so lani v mestnem jedru okrepili nadzor in odkrili za tretjino več prekrškov (598), kot leta 2015 (409).

Če znesek pobranih glob preračunamo na prebivalca, se lestvica nepričakovano premeša. Na prvo mesto po pobranih globah se suvereno povzpne Koper, kjer je lani vsak voznik za napačno parkiranje plačal skoraj 20 evrov.

Če predpostavimo, da je med njimi veliko turistov, pa tega ne moremo sklepati za Mursko Soboto, ki je med mestnimi občinami, ki na prebivalca zaračunajo največ kazni, takoj za Koprom. V zgornjem delu razpredelnice se nahaja še Maribor, redarji na voznike zelo uspešno prežijo tudi v prestolnici.

grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ko gre za parkiranje, so vozniki najbolj zgledni v Velenju, Novi Gorici in na Ptuju, kjer je lani v povprečju vsak plačal med 1,7 in 1,8 evra globe za nepravilno parkiranje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 09:59 29.december 2017.

    V MB lahko parkirate povsod na desnem bregu Drave na ,pločnik ,zelenica . Redarji samo nadzirajo trg pred občino in Lent .

  • Boris Odreitz 15:45 12.januar 2017.

    to so teroristi in samo smrt je dobra za tako drhal !

  • Boris Odreitz 15:44 12.januar 2017.

    vsak ki redarja premlati ga pošteno onesposobi je heroj dol z to drhaljo to niso ljudje to so sadisti barabe !do takih ne smemo biti potrpežljivi !prasci so me oglobili ko sem Bolno sedaj že pokojno mater v ...prikaži večr v Mariboru pripeljal in nisem imel drugje ustaviti kot na prostoru katertega je svak, sestra in jaz urejali.Ta prasec pa me je maltretirral tako kot so to počeli hitlerjevi SSocci .Smrt redarjem kateri to niso pač pa sovražniki ljudstva !