• Pet 11 do 20 °C
  • Sob 15 do 22 °C
  • Ned 16 do 23 °C
več na vreme.net

Redarstvo

5 komentarjev

Globe za napačno parkiranje: Najbolj vas 'lupijo' v Kopru in Murski Soboti

Pod drobnogled smo vzeli globe za napačno parkiranje, ki jih morajo plačati vozniki v mestnih občinah. Skupna vsota je seveda najvišja v Ljubljani, ko podatke preračunamo na prebivalca, pa se razmerja močno spremenijo.

D. J. / Ljubljana

Ljubljana je edina mestna občina, ki nam podatkov o globah, ki so jih morali lani vozniki plačati za napačno parkiranje, ni posredovala. Sodeč po znesku v letu 2015, ta je znašal nekaj manj kot tri milijone evrov, je bila po skupni vsoti glob prestolnica v vrhu tudi lani. Sledi ji Maribor s 760 tisoč evri.

Zanimivo, trend letnega zneska glob je v večini občin obrnjen navzdol. V štajerski prestolnici so v preteklih letih pobrali prek milijona evrov glob za napačno parkiranje, leta 2011 kar 1,4 milijona, lani pa skoraj pol manj.

 

V Kranju je razlika še večja. Leta 2010 so tamkajšnji redarji zaračunali za več kot pol milijona evrov kazni, lani le še slabih 124 tisoč. In to kljub temu da iz Kranja sporočajo, da so lani v mestnem jedru okrepili nadzor in odkrili za tretjino več prekrškov (598), kot leta 2015 (409).

Če znesek pobranih glob preračunamo na prebivalca, se lestvica nepričakovano premeša. Na prvo mesto po pobranih globah se suvereno povzpne Koper, kjer je lani vsak voznik za napačno parkiranje plačal skoraj 20 evrov.

Če predpostavimo, da je med njimi veliko turistov, pa tega ne moremo sklepati za Mursko Soboto, ki je med mestnimi občinami, ki na prebivalca zaračunajo največ kazni, takoj za Koprom. V zgornjem delu razpredelnice se nahaja še Maribor, redarji na voznike zelo uspešno prežijo tudi v prestolnici.

 

Ko gre za parkiranje, so vozniki najbolj zgledni v Velenju, Novi Gorici in na Ptuju, kjer je lani v povprečju vsak plačal med 1,7 in 1,8 evra globe za nepravilno parkiranje.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (5)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima