Avto
241 ogledov

Golf GTI clubsport S tekmece pustil še bolj daleč za seboj

Golf GTI sportclub S Volkswagen
Golf clubsport S je posekal lastni rekord v najhitrejšem avtu s prednjim pogonom na Nürburgringu.

Najmočnejši serijski golf vseh časov se je po progi znova zapodil konec oktobra, potem ko je letos spomladi enkrat že za dobro sekundo prehitel do takrat nosilko najhitrejše titule, hondo civic type R. Golfov takratni rezultat je bil 7 minut, 49 sekund, 29 stotink.

Golf clubsport S se je tokrat še bolj izkazal, saj je 20-kilometrsko progo prevozil še za več kot dve sekundi hitreje. Nova hitrostna meja je odslej 7 minut, 47 sekund in 19 stotink. Tako je sedaj že tri sekunde in pol hitreje od najbližjega zasledovalca. 

Potrebno pa je povedati, da golf clubsport S ni ravno običajen cestni hot-hatch. Gre za na zgolj 400 primerkov omejeno serijo različice clubsport s številnimi dodelavami. Najprej je tu motor, ki iz dveh litrov prostornine spravi kar 228 kW (310 KM) moči oziroma več celo od golfa R. Klasični GTI clubsport sicer zmore 195 kW (265 KM), s funkcijo overboost pa za kratek čas 213 kW (290 KM).

Hkrati ima S v primerjavi s klasičnim GTI-jem precej dodelano podvozje, ki je prilagodljivega tipa, zadnja prema je še posebej stunirana. Med petimi programi vožnje sta dva dirkaške narave, najbolj ostri je poimenovan kar nürburgring. Zakaj je ta drugačna od "race" nastavitev? Ker slednje pri avtu močno otrdijo podvozje, to pa za progo Nordschleife ni najbolj idealno. Konfiguracija nürburgring nasprotno dopušča, da avto v določeni meri vertikalno plava, hkrati pa pri delovanju bočnih sil ostaja zelo trd. Iz zapisanega sledi, da je clubsport S že zelo na meji tistega, kar še jemljemo za serijski avto. 

Clubsport S ima tudi precej nižjo maso od običajnega golfa GTI, saj med drugim nima zadnje klopi in ima le ročni menjalnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.