Slovenija
56 ogledov

Goljufala tretjina taksistov

Taksi Profimedia
Inšpektorji finančne uprave (Furs) so v drugi polovici prejšnjega leta pri več kot 30 odstotkih podjetij, ki po Sloveniji opravljajo taksi prevoze, odkrili nepravilnosti.

Taksisti ne hranijo izdanih računov, strankam računov sploh ne izdajajo, taksimeter pri vožnji ni vklopljen, na taksimetru ni nalepke o overitvi taksimetra, cenik v vozilu se glasi na drugega zavezanca, kot je označen na taksi vozilu – to so glavne nepravilnosti, ki so jih pri taksistih odkrili inšpektorji.

V drugi polovici lanskega leta so opravili 91 nadzorov in ugotovili 44 kršitev pri 28 zavezancih.

"Za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju se ne sme uporabljati računalniškega programa ali naprave, ki omogoča naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih brez hrambe izvirnih podatkov in vseh poznejših sprememb," pojasnjujejo na finančni upravi, kjer dodajajo, da je bila zato posebna pozornost namenjena nadzoru ustreznosti elektronskih naprav.

Predvidene sankcije za kršitelje so visoke – znašajo od 20 tisoč do 250 tisoč evrov. Med kaznimi, ki v zadnjem nadzoru inšpektorjev izstopajo, je najmanj 50 tisočakov, ki jo bo moralo plačati sedem zavezancev, štirje samostojni podjetniki pa so dobili globo v višini najmanj 20 tisoč evrov. 

Poostreno tudi nad prodajalce na sejmih

Finančna uprava je nadzirala tudi prodajalce na sejmih, ki so bili razširjeni predvsem v prazničnem času konec leta. Inšpektorji so ugotovili nepravilnosti pri petini prodajalcev.

"Najpogostejše nepravilnosti, ki smo jih odkrili, so neizdajanje računov, izdajanje neustreznih računov, prodaja brez ustreznih dovoljenj oz. soglasja za prodajo, plačevanje najemnine za stojnice organizatorjem v gotovini brez računa, zaposlovanje na črno," pojasnjujejo na Fursu.

V prekrškovnih postopkih so doslej izdali 5 odločb in 20 plačilnih nalogov, pri čemer so bile izrečene globe v skupnem znesku 32.800 evrov.

Komentarjev 3
  • erikkk 12:12 18.januar 2015.

    dimnikar popdpis

  • jankop 09:39 17.januar 2015.

    ja prav dimnikarji lahko o tem govorijo.

  • dimnikar 13:22 16.januar 2015.

    Privijte jih. Davčni neplačniki (delo na črno, itd) kradejo nam, DRŽAVLJANOM, ne pa državi, kot to radi sami povejo. Ko jih jebe. Imel bi ugodnosti, prispeval pa ne bi. Če pa na pošten način "ne bi preživeli", pejte delat kaj ...prikaži več drugega. To je menda jasno.