Slovenija
108 ogledov

Goljufi vdrli v NLB Klik

Možnosti, da banka povrne z računa ukradeni denar, tudi če je šlo za zlorabo, so Žurnal24 main
Vdor in kraja. Šentjurčanu so prek spletne banke pobrali 20 tisoč evrov. Banke skrivajo podatke o številu zlorab spletnih računov. Neuradno pa se njihovo število povečuje.

Celjski policisti preiskujejo sum večje tatvine denarja s spletnega računa enega od občanov Šentjurja, smo izvedeli iz neuradnih, a zanesljivih virov. Krajo okoli 20 tisoč evrov naj bi goljufi izvedli prek NLB Klika. Na kakšen način konkretno in ali gre za nov primer tako imenovanega phishinga, za zdaj ni znano. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za komitenta Banke Celje.

Na Policijski upravi Celje včeraj pojasnil o konkretnem primeru "zaradi interesa preiskave, ki še poteka", niso želeli dajati. Tudi v NLB nam niso želeli dati nikakršnih pojasnil o tem, na kakšen način so goljufi izvedli krajo z računa.

Organizirani kriminalci
So pa potrdili, da v tovrstnih primerih po navadi steče zelo obširna policijska preiskava, saj gre običajno za dobro organizirane kriminalne združbe, v katerih ima vsak svojo vlogo, denar pa konča na računih v tujini. V NLB včeraj niso želeli razkriti, koliko kraj denarja prek spletne banke NLB Klik je bilo letos, se pa menda število zlorab računov prek spletnih bank povečuje. Praviloma kriminalne združbe uberejo eno od dveh taktik: z veliko računov kradejo po malo ali pa z nekaj računov večje zneske.

 

Banka in povrnitev škode
Na vprašanje, ali banka komitentu povrne ukradeni znesek, v NLB odgovarjajo, da je to odvisno od tega, kaj ugotovijo kriminalisti. "Pogledamo, kaj se je z računalnikom dogajalo, dejstva, ki jih je odkrila preiskava, in se s stranko pogovorimo," pravijo.

 

Manjša verjetnost za povrnitev denarja je, kadar komitent ni upošteval pravil varnega e-bančnega poslovanja. Koliko komitentom so recimo letos ali lani zaradi zlorabe spletne banke s strani tretjih oseb povrnili ukradeni denar, pa na NLB nočejo razkriti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.