Avto
148 ogledov

Ujeli dvakrat več goljufov

Prometna nesreča Shutterstock
Triglav. S posebnim programom detektivi in forenziki odkrili več goljufij.

V prvi polovici leta so v Zavarovalnici Triglav odkrili dvakrat toliko primerov zavarovalniških goljufij kot lani v vsem letu. Preverili so kar 290 sumov zlorab v skupni vrednosti 4,7 milijona evrov in v približno polovici primerov se je izkazalo, da je šlo za prevaro.

Največ napihnjenih škod

To je eden od rezultatov posebnega računalniškega programa, ki obdela vsak odškodninski zahtevek in na podlagi sto indikatorjev oceni, ali je ta sumljiv. Na prevare so pozornejši tudi cenilci, ki so dejali, da je najpogostejše napihovanje škode. Tako naj bi ob požaru v hiši zgorele zimske pnevmatike na platiščih, a platišč na pogorišču ni bilo. Pozorni so še na primere, kadar je avto malo poškodovan, vsi, ki so bili v njem (navadno jih je pet), pa prijavijo poškodbe vratu ob prijavi škode več mesecev po nezgodi.

Pri raziskovanju zavarovalnici pomagajo tudi forenziki in detektivi. Forenzik Tadej Stergar z inštituta Ifit je povedal, da so v enem primeru na podlagi posnetkov cestnih kamer rekonstruirali obraz voznika, ki je trdil, da avtomobila ni vozil. Pri stroju za obdelavo kovin, ki naj bi se ravnokar pokvaril in za katerega je podjetje zahtevalo odškodnino, pa so na podlagi podatkov iz stroja dokazali, da že osem mesecev pred tem sploh ni bil v uporabi. Pred časom so ugotavljali tudi, ali je fotografija škodnega dogodka pristna ali je bila obdelana.

Novejši avto, več podatkov

Tudi elektronika v avtomobilu, ki zaznava dogajanje, je vse boljši vir podatkov, ki lahko dokaže, da zgodba zavarovanca ne drži in da je bila nesreča inscenirana.

Detektiv Stanislav Novak pa je odkril, da je požig hiše naročil lastnik, ki jo je pred tem zavaroval na novo vrednost. Kot v filmih pa je požigalca odkril na podlagi izjav bivše ljubice in izpisov klicev.

Komentarjev 6
  • nobilis 19:46 05.november 2013.

    Če so v to statistiko uvrstili tudi moj primer, ko so mi odobrili samo 2/3 škode. Potem verjamem da barabe iz Triglava vidijo v vsaki stranik zločinca. Zato sem z veseljem presedlal na drugo zavarovalnico, prav tako vsi domači in ...prikaži več pa še 50 službenih vozil se že počasi seli drugam. BrAVO triglav.

  • Ziher 17:01 05.november 2013.

    Leto ima 365 dni+en prestopni dan na vsaka štiri leta. Če delim znesek 160 milijonov €, na 365 dni v letu, zavarovalnice dnevno izplačajo 438.000€. Ne se hecat, kdo to verjame?

  • YASSIR 15:55 05.november 2013.

    Zanimiva povezava če koga zanima katera delnica je v 5 letih pridobila več kot 10000%pojdite na spodnji linkhttp://www.denarinfinance.com/?page_id=36in na vrhu tabele v stolpecu 5L kliknite na puščico navzdol in se bo sortiralo enako velja za ...prikaži več ostale borze ki so na spletni strani