Slovenija > Komentarji in kolumne
27 ogledov

Goljufije so javna tajna, to pa je vse

Vsi govorijo, da se v Kopru dogaja siva ekonomija, ukrepa pa očitno nihče.

Suzana Kos (Foto: Zurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Menda je sive ekonomije za okoli osem odstotkov BDP, po ocenah statistikov za okoli 2,8 milijarde evrov. Siva ekonomija je lahko posledica birokratskih ovir ali pa tudi finančne stiske ljudi; v primeru prevozov turistov na črno pa gre nedvomno za namerno goljufanje.

Ker je slišati veliko besedičenja o tem, kako je nujno okrepiti boj s sivo ekonomijo, je torej pričakovati, da bodo vsi pristojni inšpektorji dvignili zadnjo plat in se prestavili iz pisarn na teren, vsaj tja, kjer je utaja davkov javna tajna. In evri bodo kapljali; morda bo tudi kakšna davčna obremenitev na ta račun nižja.

Koliko denarja se izmuzne na sivo stran v koprskem primeru, niti čez palec ne znamo izračunati.

Jeza

Taksisti v Kopru so besni. Težko živijo, zaradi krize, pa tudi zaradi prevozov na črno in nerazumljivega odnosa vodstva občine do njihove dejavnosti. Ni jim jasno, kateri interesi se skrivajo za odločitvijo, da jim občina avtomobilov ne dovoli postaviti tik ob potniškem terminalu, je pa tam lahko konjska vprega, in zakaj jim župan ne pusti izobesiti panoja, s pomočjo katerega bi jih potniki z ladij lažje našli.

V primeru prevozov turistov na črno se pretakajo ogromni denarci. Agencije za izlete turistov, na primer na Bled, zaračunajo po 150 evrov na osebo, taksisti vozijo iz Kopra v Piran za 50 do 70 evrov, do Postojnske jame za 100 do 120 evrov. Če gre le deset odstotkov potnikov od več kot 60 tisoč, kolikor jih pristane v Kopru, na izlet s prevozniki na črno, je utajenih zaslužkov vsekakor ogromno.

Komentarjev 1
  • colibri 07:19 04.september 2013.

    SIVA EKONOMIJA JE REZULTAT KATEREGA SO SPRODUCIRALI POKVARJENI LOPOVSKI POLITIKI IN Z NJIMI POVEZANI TAJKUNI. OBOJI SO OBOGATELI NA RAČUN DAVKOV.BANDA LOPOVSKA,