Avto
34 ogledov

Vi kupite, priletelo bo z zraka

Google EPA
Ameriški spletni velikan Google preizkuša brezpilotne letalnike oziroma t.i. drone za dobavo blaga, kupljenega prek spleta.

 Dveletne raziskave so namreč privedle do točke, da je v tem mesecu začel izvajati preizkusne lete, v katerih so droni dvema kmetijama v Avstraliji dostavljali sladkarije, vodo, zdravila in drugo blago.

"Samoleteča vozila bi lahko odprla povsem nove pristope na področju premikanja blaga," je kalifornijski tehnološki velikan zapisal v četrtek objavljenem sporočilu o omenjenem projektu, imenovanem Project Wing (v slovenskem jeziku Projekt Krilo).

Google v ločenem projektu preizkuša tudi tehnologije za samovozeče avtomobile, ki avtonomno prevažajo potnike brez potrebe po človeškem šoferju. Tako te avtomobile kot tudi drone razvijajo v laboratoriju Google X, ki je osredotočen na inovativne nove tehnologije.

V Googlu ob tem sicer pričakujejo, da bo potrebnih še kar nekaj let raziskav in razvoja, preden bo sistem brezpilotnih letalnikov za dobavo blaga nared za uporabo.

Google ni prvi

Ameriški e-trgovinski velikan Amazon prav tako preizkuša drone za dobavo pošiljk, v ta namen je pretekli mesec ameriško zvezno upravo za letalstvo (FAA) zaprosil za dovoljenje za izvajanje preizkusnih letov dronov v ZDA. Zaradi omejitev v zvezi z uporabo dronov v zračnem prostoru ZDA je doslej preizkuse izvajal v zaprtih prostorih in drugih državah.

Prvi mož Amazona Jeff Bezos je načrte za uvedbo dobave pošiljk potrošnikom z droni predstavil decembra lani in napovedal, da bi lahko takšno storitev, ki so jo poimenovali Amazon Prime Air, uvedli že v letu 2015, če bi FAA to dovolila.

Droni, ki jih preizkušajo v Amazonu, letijo s hitrostjo več kot 50 milj (80 kilometrov) na uro in lahko prepeljejo blago s težo do 2,2 kilograma. Podjetje načrtuje, da bi na ta način omogočilo dobavo nekaterih vrst kupljenega blaga v manj kot 30 minutah po nakupu.

Komentarjev 1
  • tomaz 15:34 29.avgust 2014.

    Sam letim z quadom..ja tehnika vse to omogoča, samo problem je drugje. preveč je nevarno v primerih, da gre kaj narobe...tega dovoljenja nikoli ne bodo dobili. Pa tudi koordinate kupcev bi morale biti predhodno točno vpisane (do m natančno). Mogoče ...prikaži večMogoče bi se obneslo le za stalne kupce, da bi predhodno izmerili kje bo pristal in odložil paket. Da bi pa kar iz "google" potegnili mesto, kjer se paket odloži, pa ne bo šlo.