Slovenija
34 ogledov

Google mora staršem vrniti 19 milijonov dolarjev

mobilnik mobilni telefon uporaba Shutterstock
Google je pristal na sporazumno vrnitev denarja staršem, katerih otroci so opravili nakupe znotraj aplikacij v trgovini Google Play brez njihovega dovoljenja.

Iz ameriške trgovinske komisije sporočajo, da je Google sprejel dogovor, ki naj bi rešil nesporazume oz. prekinil nepošteno poslovno prakso, povezano s stroški nakupa znotraj mobilnih aplikacij. Starši, ki so morali plačevati zneske nakupov njihovih otrok, o njih sploh niso bili seznanjeni in tudi niso dali dovoljenja. Spor se je vlekel že od leta 2011.

Številne aplikacije, namenjene predvsem otrokom, so zasnovane tako, da v okviru aplikacije (največkrat gre za igre) otrok ne more napredovati v višji status ali dosegati boljših rezultatov, če znotraj aplikacije ne opravi nakupov (hrane, žetonov, oblačil, orožja ...). Nakupi so pogosto opravljeni brez dovoljenja staršev, marsikdaj se otroci niti ne zavedajo, da so nakup opravili s pravim, ne pa navideznim denarjem. Pristop pravzaprav ni nič novega, saj ga poznamo že iz različnih spletnih iger, na kar že nekaj let opozarjajo tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Pri Googlu bodo tudi spremenili poslovno prakso, saj bo po novem za vsak nakup potreben pristanek staršev. Google sicer že zdaj omogoča staršem, da naprave nastavijo tako, da je treba ob vsakem nakupu vpisati geslo, lahko pa to funkcijo tudi izključijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.