Svet
76 ogledov

Odslej nič več nadležnega spletnega testa

CAPTCHA google+
Po zaslugi Googla utegnejo kmalu izginiti za mnoge nadležni testi, ko je potrebno na določenih spletnih straneh za nadaljevanje seje prepisati skrivenčene kombinacije črk ali številk. Ta test, ki ločuje človeka od stroja, je znan pod imenom CAPTCHA.

Razvoj umetne inteligence strojev oziroma računalnikov je v preteklosti pripeljal do točke, ko so se uvedli testi, s katerimi so ljudje skušali preprečevati prevare, ko bi računalniški sistemi oziroma tako imenovani boti samodejno izrabljali določene vsebine, recimo izpolnjevanje obrazcev. Da bi bot za naročnika v nekaj trenutkih pokupil vse najboljše vstopnice na nekem stadionu ...

Gotovo ste tudi sami že naleteli na spletno stran, ki je od vas med prijavo zahtevala, da prepišete kombinacijo znakov, ali pa iz blede fotografije razberete, kaj je na njej. Takšni testi so namreč strojno zelo težko rešljivi. Če tako imenovani Turingov test služi kot preizkus zmožnosti stroja izkazovati inteligentno obnašanje človeka, potem je test CAPTCHA njegovo nasprotje.

Zanimivo je, da Google uporabnike "zlorablja", da mu pomagajo pri vpisovanju podatkov - ko vam bo naslednjič ponudil prepis neke številke poslopja, ki deluje kot da prihaja s Street Viewa, potem je zelo mogoče, da Googlovi algoritmi prepoznave niso bili sposobni opraviti samostojno in so te številke prepustili uporabnikom.

Morda ste zadnje čase že naleteli tudi na prijaznejši tip CAPTSCHA testa, ko morate samo narediti kljukico pri polju "Nisem robot".

CAPTCHA | Avtor: google+ google+
Razvoj CAPTSCHA je namreč pripeljal do faze, ko sistem na podlagi odziva ugotovi, ali je kljukico naredil človek ali stroj. Stroj namreč ob tem ne bi mignil z miško in bi bil veliko hitrejši pri izpolnjevanju polja s kljukico.

Odslej bodo strani same ločevale, kdo klika nanje

Google pa je sedaj napovedal še naprednejši sistem ločevanja med strojem in človekom, ko slednjemu ne bo potrebno storiti ničesar več, saj bo sistem že takoj ob odprtju neke spletne strani spremljal in primerjal interakcijo uporabnika s spletno stranjo ter na ta način razločeval, kdo je na drugi strani žice. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • erikkk 12:19 13.marec 2017.

    ne vem kaj je ta šara na googlu sploh potrebna ... iskalnik so spremenili v navaden gnoj