Avto
216 ogledov

Googlov avto ustavil policist, a kazni ni mogel spisati

Google X samovozeči avto Profimedias
Samovozeči avtomobil Googla je ustavila policija in ugotovila, da morda krši cestnoprometna pravila. Vendar kazni policist ni mogel napisati, saj ni bilo voznika!

Zanimiva zgodba prihaja iz kalifornijskih cest, kjer Google ob vnaprejšnjem dovoljenju oblasti testira svoja avtonomna vozilca, ki naj bi bila ena od pomembnih tehnologij znotraj prihajajoče tako imenovane četrte generacije mobilnosti. 

Googlov avto je v mestu Mountain View, domovanju IT giganta, ustavil policist. Pa ne ker bi peljal prehitro, nasprotno. V coni z omejitvijo 56 km/h (35 milj na uro) je vozil "le" 38 km/h (24 milj na uro). Zaradi tega je za avtom nastala konkretna kolona drugih "normalnih" vozil.

Ko se je policist približal avtu, je šele opazil, da gre za Googlovo avtonomno vozilo in da zadeva sploh nima krmila, torej tudi voznika ne.

Kot so po poročanju CNN pojasnili na tamkajšnji policiji, pa je v avtu sedel potnik. Policist ga je pobaral, ali mu je znano, zakaj avto vozi tako počasi. Nato mu je pojasnil podrobnosti zakonika, ki pravi, da je prepovedana prepočasna vožnja, ki ovira druga vozila.

Kazni pa mož postave na koncu vseeno ni spisal, saj naj avto vendarle ne bi kršil nobenega predpisa. Morda pa se je policist tako le izognil zadregi, ker jo ni mogel nikomur spisati. 

Skoraj dva milijona kilometrov brez kazni

Na Googlovem uradnem blogu so kasneje priznali, da je avto vozil prepočasi. Kot pojasnjujejo, imajo iz varnosti in udobja za potnike vsi avtomobili nastavljeno hitrost največ 40 km/h (25 milj na uro). "Želimo, da se potniki počutijo prijetno, ne da jih je strah, ko bi avto drvel po ulicah."

Pri Googlu so kar malce (pre)ponosno vzeli celoten dogodek. "Po 1,2 milijona prevoženih milj [1,9 milijona kilometrov], kar pri človeku ustreza vozniški dobi 90 let, smo ponosni, da nismo še nikoli dobili kazni," so zapisali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Skippy 15:33 13.november 2015.

    Vsako odstopanje (navzgor ali navzdol) je slabo. Vendar je politika uspela prepričati javnost, da so problem samo tisti navzgor.

  • vzev 14:39 13.november 2015.

    Tam celo kaznujejo za prepočasno vožnjo, v Sloveniji pa moraš te polže prehitevati na vseh možnih mestih, ker policijo ti ne brigajo.