Svet
12 ogledov

Googlovi samovozeči avtomobili udeleženi v več nesreč, kot so mislili

Googlov samovozeči avtomobil EPA
Googlovi samovozeči avtomobili udeleženi v več nesrečah, kot so si pri Googlu mislili, a pri tem vztrajajo, da so za vse nesreče krivi drugi "živi vozniki".

Samovozeči avtomobili spletnega velikana so v teh dneh že na kalifornijskih cestah, od začetka testiranj leta 2009 pa so bili vpleteni v 14 prometnih nesreč. A kot izpostavlja Googlov vodja projekta samovozečih avtomobilov Chris Urmson v včeraj objavljenem zapisu na spletu, so za nesreče odgovorni drugi vozniki, avtopilot pa naj ne bi zakrivil še nobene.

"Naša vozila so presenetljivo velikokrat poškodovana, saj drugi vozniki ne posvečajo dovolj pozornosti dogajanju na cesti," je navedel Urmson in nadaljeval, da je to za njih velik motiv. "Na primer v zadnji nesreči, ki se je zgodila 1. julija v času gneče, sta pred zelenim semaforjem zaradi zastoja zavrla dva avtomobila vključno z našim, a se je vanj nato s hitrostjo okoli 30 kilometrov na uro zaletel drugi voznik."

Da bi dokazali, da je nesrečo povzročil voznik, ki ni bil dovolj pozoren, in ne Googlov avtomobil, so pripravili celo video posnetek z rekonstrukcijo nesreče. Urmson tako izpostavlja, da četudi bi radi primerjali podatke samovozečih avtomobilov z običajnimi vozniki to brez upoštevanja, kdo je povzročil nesrečo ni mogoče.

"Jasna tema nesreč so človeške napake in nepozornost," še navaja Urmson, ki je ob tem ponovno pohvalil samovozeče vozilo, češ da se nikoli ne utrudi ali razjezi ter da lahko zazna več sto objektov naekrat v vseh smereh.

Googlovi samovozeči avtomobili naj bi se na trgu pojavil leta 2020. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.