Šport > Zimski športi
232 ogledov

"Domen Prevc na meji mogočega"

Planica 2017 Saša Despot
Trener mladinskih selekcij v smučarskih skokih Gorazd Bertoncelj se je dotaknil ekstremne tehnike najboljšega slovenskega skakalca sezone Domna Prevca.

Domen Prevc je s rosnimi 17 leti začel tekmovati na največjih skakalnicah na svetu in nemudoma vzbudil pozornost navijačev in drugih poznavalcev tega športa.

Po tekmi na velikanki v Vikersundu so svetovni splet obkrožile fotografije ekstremnega sloga letenja, s katerimi je najmlajši od bratov Prevc poskrbel za začudenje, zgražanje in občudovanje.

Največja posebnost Prevčeve agresivne tehnike je položaj njegovih smuči, ki se med letom znajdeta za ušesi.

''Domen je z ekstremnim slogom letenja zelo všečen občinstvu, za nas je pa izziv, da to popravimo, ker izgublja metre, predvsem v srednjem in zadnjem delu leta,'' je v pogovoru za RTV Slovenijo pojasnil Gorazd Bertoncelj, trener mladinske selekcije, ki Domna zelo dobro pozna. ''Takšen način letenja je zelo ekstremen, na meji mogočega. Njegova konstitucija telesa mu to omogoča. Je ekstremno, ni pa nevarno,'' je povedal Bertoncelj in dodal, da se bodo po koncu sezone posvetili iskanju dolgoročne rešitve.

''To je izziv za Domna in za stroko. Ugotoviti moramo, kako popraviti to fazo letenja. V prvi vrsti bomo poskušali izboljšati njegove skakalne čevlje, da mu omejimo gibljivost v skočnem sklepu, in metodični postopek vadbe. Sistematični treningi, ki trajajo več mesecev. Položaj rok, telesa, glave, smuči, itd.''

Glavna prednost slovenskega skakalca je mladost, saj bo letos dopolnil šele 18 let. ''Mladega tekmovalca lažje učimo, starega kozla je težko učiti,'' je šaljivo pripomnil Bertoncelj.

PREBERITE ŠE:

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 18:53 24.marec 2017.

    RUMENJAK je ostal v spodnjicah poznavalca nočnih skokov v nočno posodico ! Ha,ha..