• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

Junak Slovenije 2013

8 komentarjev

"Goreči moški je imel na srečo na sebi belo srajco"

Andreju Mraku se italijanska turista lahko zahvalita, da nista zgorela v avtomobilu, ki se je vnel v prometni nesreči.

Suzana Kos / Idrija

 

Andrej Mrak (Foto: Gregor Pavšič/Planet Siol.net)

 
"Ne, žena me ni kregala, ker sem se izpostavil, pač pa je pritekla za menoj s škatlo prve pomoči, ki se mi je v naglici zataknila za otroški voziček in je v tistih napetih trenutkih iz natrpanega prtljažnika svojega avtomobila nisem uspel dobiti,  izvlekel sem le gasilni aparat in stekel proti gorečemu avtomobilu," razlaga Andrej Mrak iz Spodnje Idrije, sicer prostovoljni gasilec že od svojega sedmega leta, zaposlen pa kot vodja projekta v Hidrii.

Mrak je tisti človek, ki sem mu dva italijanska turista lahko zahvalita, da nista zgorela v avtomobilu, ki se je vnel v nedeljo v nesreči na klancu med Valeto in Lucijo.

"Italijanski avtomobil je že gorel, na srečo je imel voznik na sebi belo srajco, da sem sploh lahko videl, da se v njegovi notranjosti nekaj premika, tako sem videl, da je nekdo noter še živ, z gasilnim aparatom sem začel razbijati steklo, najprej sem izvlekel moškega, ki je bil že opečen po glavi, nato še njegovo sopotnico," povzema Mrak. Vse se je zgodilo v nekaj trenutkih, piranski gasilci niso še niti utegnili priti na kraj dogodka. Italijansko vozilo je bilo na boku in vrat na zgornji strani ujeta potnika nista mogla odpreti.

Vračali so se z dopusta

Mrak se je s soprogo in dvema majhnima otrokoma sicer vračal z dopusta v Umagu, od kraja nesreče je bil oddaljen pet ali deset avtomobilov. Videl je, kaj se je zgodilo, in skočil iz svojega avtomobila, v katerem vselej vozi gasilni aparat. "Videl sem že veliko zgorelih avtomobilov, ki bi se jih lahko rešilo, če bi bili vozniki ustrezno opremljeni. Gasilni aparat je tudi darilo, ki ga pogosto podarjam prijateljem in sorodnikom za novo leto. Imam pa tudi posebno škatlo prve pomoči, saj je tista obvezna po mojem mnenju premalo. Že sem reševal oziroma priskočil na pomoč v nesrečah, a tako resno še ni bilo nikoli. Roke so se mi začele tresti šele po eksploziji avtomobila," še pove.

Prostovoljni gasilec iz Spodnje Idrije je pogasil še manjši požar, ki se je vnel na drugem avtomobilu, v nesreči so bili sicer udeleženi štirje. Mrak je zdaj na bolniški, saj si je med svojim junaškim dejanjem poškodoval roko in stopalo. Prostovoljni gasilec je že 30 let, gasilec je bil sicer že tudi njegov ded. Po nesreči so mu poškodbe oskrbeli v izolski bolnišnici. Na vprašanje, ali sta se mu Italijana posebej zahvalila, pa pravi: "Za vljudnosti takrat ni bilo časa, pa tudi moja mlajša hči je bila nestrpna in je komaj čakala, da me zdravstveno osebje oskrbi in da nadaljujemo pot domov," doda. 

Če poznate tudi vi kakšnega junaka, nam lahko pišete prek spodnjega obrazca.

Jaz poročam

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (8)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima