Slovenija
23 ogledov

Gorenak pojasnjeval eno uro

Vinko Gorenak Saša Despot
Poslanska skupina PS je pripravila interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka. Vložili jo bodo v ponedeljek.

Poslanska skupina PS je pripravila interpelacijo zoper ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, očitajo mu odgovornost za izginule podpise za referendumsko pobudo o zakonu Slovenskem državnem holdingu. Kot je na novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, bodo interpelacijo vložili v ponedeljek. Po njegovih besedah je nesporno, da Gorenak glede na znana dejstva ne more več opravljati te funkcije, "saj je z jasnimi koraki bilo povoženo osnovno in temeljno dejstvo, da se prepreči ljudska iniciativa na podlagi zakona o referendumu".

"Priložnost, da pojasni svoje argumente"

Gorenak napovedano vložitev interpelacije zoper njega ocenjuje kot priložnost, da izčrpno pojasni svoje argumente. Če bo interpelacija v ponedeljek dejansko vložena, bo najprej preučil navedbe in v predpisanem roku odgovoril na očitke, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Želeli so dodatna pojasnila

Poslanci PS so se skoraj eno uro pogovarjali z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom. Želeli so dodatna pojasnila v zvezi z izginulimi podpisi za referendumsko pobudo o zakonu za sanacijo bank, pa tudi glede preverjanja podpisov poslancev PS za referendum o državnem holdingu.

"Ko smo se pogovarjali s predsednikom DZ in ko smo se pogovarjali z Gorenakom, je bila večina odprtih vprašanj odprtih na tej strani," je povedal Möderndorfer in dodal, da je nepojasnjenih kar nekaj vprašanj glede podpisov in na kakšen način se je z njimi ravnalo. To po njegovih besedah pomeni, "da je ogromno podlag, da se lahko ugotovi, da je minister zrel za interpelacijo".

Brez podrobnih komentarjev

Gorenak je ob odhodu s sestanka povedal, da je v osnovi predstavil stvari in odgovarjal na vprašanja poslancev. V izjavi za medije vsebine pogovorov s poslanci PS ni želel podrobneje komentirati, dejal je le, da so vsi odgovori objavljeni na spletni strani ministrstva.

Na vprašanje, ali je bila poslanka PS Melita Župevc priča, osumljenka in koliko anonimnih prijav dobijo ter ali je običajno, da jih obravnavajo že naslednji dan, bodo po Gorenakovih besedah odgovorili kriminalisti, saj on teh podatkov nima. Dodal je, da je Župevčeva postavila isto vprašanje. Zanikal je tudi navedbe poslanke PS Tamare Vonta na družbenem omrežju Twitter, da je za izgubo podpisov eksplicitno okrivil DZ.

Vsebine pogovora prav tako ni želel komentirati vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, dejal je le, da niso izvedeli nič novega. Poslanska skupina bo po njegovih besedah nadaljevala pogovor, vmes se bo sestal še kolegij predsednika DZ, nato pa bodo končno določitev sporočili javnosti.

Spomnimo...

Zaplet s podpisi pod pobudo Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije za referendum o zakonu za sanacijo bank je v zadnjih dneh v DZ povzročil veliko vroče krvi, tudi med koalicijskimi partnerji. V raziskavo, kdo je odgovoren za to, da je DZ od ministrstva za notranje zadeve ob prvem štetju prejel 36 listov manj, kot jih je bilo vloženih, pa se je vključilo kar nekaj uradnih organov.

Komentarjev 2
  • prosti.strelec 07:51 17.november 2012.

    Ja če izpolnuješ ukaze od potem se hitro nekaj zalomi. Ampak Gorenak se ne bo dal, saj ve da mu šef ne bo zameril, čeprav je vse skupaj šalabajzarsko izvedel. Pač boljšega kadra nimajo.

  • dragec 13:24 16.november 2012.

    Svojo nesposobnost vidijo v reševanju podpisov - sramota!!!