Slovenija
206 ogledov

Gorenak se je opravičil

Gorenak in Fojkar MNZ
Notranji minister Vinko Gorenak se je v imenu države opravičil Robertu Fojkarju, "ki je bil 11 let v neupravičenem kazenskem postopku, ki se je končal z oprostilno sodbo".

Vlada je pretekli teden pooblastila državno pravobranilstvo ter ministra za pravosodje Senka Pličaniča in notranjega ministra Vinka Gorenaka, da za reševanje izraženih zahtev Roberta Fojkarja v pogajanjih v mediacijskem postopku ali neposrednih pogajanjih ponudijo plačilo odškodnine.

Dogovor s Fojkarjem sta ministra danes tudi dosegla. Po informacijah spletnega portala siol.net naj bi višina odškodnine znašala 5000 evrov, dobil pa naj bi tudi obresti. Država naj bi poleg tega krila tudi stroške zagovornika.

"Tožilka mi je podtaknila zločin"

"Zase lahko trdim, da sem največja žrtev slovenskega pravosodja, ker mi je tožilka podtaknila najbolj nagnusen zločin," je na novinarski konferenci povedal Fojkar in pojasnil, da je bil obdolžen pedofilije. "Sodnik me je trikrat oprostil, tožilka pa se je trikrat pritožila," je dejal in dodal, da je bil oproščen, ker ga na kraju zločina nikoli ni bilo.

Njegovo kalvarijo naj bi povzročila tožilka Branka Oven. "Ne sprejemam teze, da je delala po črki zakona, ker to enostavno ne drži. To je ugotovila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, a iz meni neznanih razlogov svojih ugotovitev ni obelodanila ali celo podala priporočila, da ta oseba ni več primerna za opravljanje svoje odgovorne funkcije," je pojasnil. Po njegovih besedah je komisija dvakrat zahtevala nadzor nad delom tožilke, vendar niso ugotovili nič spornega. "Drugega nadzora niti niso izvedli, češ da komisija ni pristojna za nadzor dela tožilcev," je dodal.

"Vse potekalo v skladu z zakonom"

Fojkar je poleg opravičila in odškodnine zahteval še, da država prevzame pregon zoper omenjeno tožilko, če ne, je zagrozil, da se bo 5. februarja zažgal pred državnim zborom. Gorenak je dejal, da to ni v njihovi pristojnosti, zato so zadevo odstopili tožilstvu. Ovadba zoper Ovnovo je bila s strani vrhovnega državnega tožilstva dodeljena v reševanje okrožnemu tožilstvu v Krškem, ki je pa jo je zavrglo v približno dveh tednih, je pojasnil.

"Če bi v naši državi zlasti sodni postopki tekli tako hitro kot v nekaterih drugih državah, takšne zgodbe danes verjetno ne bi slišali," pa je na novinarski konferenci povedal Gorenak. Po njegovih besedah ne more ničesar očitati ne sodišču ne tožilstvu, saj je vse potekalo v skladu z zakonom. "Vendar človeku je ta pravna država uničila enajst let življenja. Ali lahko po takem času potegnemo črto in rečemo vse je v redu?" je vprašal Gorenak in dodal, da vsekakor ne.

Po besedah Gorenaka bo dogovor s Fojkarjem v mediacijskem postopku na sodišču v Kranju verificiran v naslednjih dneh. Dodal je, da bodo sprožili vse postopke, da bo odškodnina tudi izplačana.

Komentarjev 2
  • mihatirs 17:51 31.januar 2013.

    5000??? Ma nabijem ga trikrat okol kepe pa tožilki metek v glavo!!! pod 100.000 se sploh ne bi pogovarjal!!!

  • primorka 16:52 31.januar 2013.

    Prekleta sodišča, sodniki, tožilci,...so še marsikomu uničili življenje. Odškodnine, ki se terja na sodišču, bognedaj, da bi jih morali izplačevati oni. Niti pri odločanju niso pošteni, čeprav ne plačujejo oni. Kaj je v ozadju....(mogoče spori sodnikov z odvetniki ) ?