Slovenija
26 ogledov

Gorenak: "To je pa dobra novica"

Vinko Gorenak in Tamara Vonta Reševalni pas/Twitter
Na objavo novice, da bo časopisna hiša Delo jeseni odpuščala in nižala plače novinarjem, se je odzval Vinko Gorenak, ki meni, da je to "dobra novica". Poziv ministru, naj premisli o primernosti izjave.

"To je pa dobra novica, bomo imeli več objektivnega poročanja," je minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ob objavi novice zapisal na Twitterju, s čimer je razjezil mnoge. Strinjajo se, da je izjava za ministra povsem nedostojna.

Med drugim se je nanjo odzvala poslanka Pozitivne Slovenije Tamara Vonta. "Vsebina tega zapisa je skrajno neprimerna in nedostojna za ministra. Če podobna zasmehovanja in žalitve dopuščamo in toleriramo na forumih, pa jih nikakor ne smemo tolerirati, kadar jih z 'neznosno lahkotnostjo bivanja' izrekajo oziroma zapisujejo najvišji predstavniki oblasti in s tem vse pogosteje in vse bolj agresivno ter brezsramno kažejo svoj nivo razmišljanja in kulture."

Dodala je še, da "ko že upamo, da je nedostojnih izbruhov ministra Gorenaka na račun različnih družbenih skupin konec, se spusti še stopničko nižje. Na težko stanje v državi, kjer ljudje vsak dan ostajajo brez služb ali pa ne dobijo plačila za svoje delo, se ob novici o odpuščanju novinarjev član vlade cinično, celo zlobno posmehuje. Ne razmišlja, da gre za ljudi".

Društvo novinarjev: Če ima težave, naj se obrne na razsodišče

"Eden ključnih članov slovenske vlade Vinko Gorenak se očitno na Twitterju kdaj spozabi, da ni državljan Vinko, ampak minister Gorenak. Sinočnja izjava o tem, da bi bilo odpuščanje v medijski hiši Delo dobro, je namreč pod nivojem osnov politične kulture," pa so se na zapis odzvali v Društvu novinarjev Slovenije.

"Številni slovenski mediji se namreč borijo za preživetje, številni novinarji delajo v skrajno negotovih razmerah, a kljub temu še naprej izpolnjujejo ključno poslanstvo obveščanja javnosti in nadzora oblasti – temelja vsake demokracije," dodajajo.

Izjava tako ni le "neprimerni cinizem ob občutljivi temi krize in brezposelnosti", pač pa "s svojo posploševalno logiko odseva tudi nerazumevanje vloge in pomena medijev v demokratični družbi. Če ima minister težave z delom posamičnega novinarja, se lahko glede morebitne kršitve etičnih ali profesionalnih standardov kadarkoli obrne na Novinarsko častno razsodišče," so še zapisali.

Nižje plače in odpuščanja

Kot je poročal Siol.net, bo Delo jeseni zniževalo plače in prerazporejalo ter morda tudi odpuščalo novinarje. Predvsem naj bi starejše novinarke in novinarje poskušali prepričati, naj se čim prej upokojijo.

Ukrepe bo vodstvo sprejelo zaradi vse slabših rezultatov. Prihodki od oglasnega trženja so namreč samo lani upadli za okoli 30 odstotkov, naklada pa za pet. Vendar pa so mnogi kritični do predsednika uprave Jurija Giacomellija, češ da samo klesti stroške, za povečanje prihodkov pa ne naredi nič.

"Namesto da bi se ukvarjali s tem, kako povečati prihodke, uprava bolj razmišlja o tem, kje in kako rezati. Res je, da medije čakajo slabi časi vsaj še prihodnji dve leti, a če bomo samo odpuščali ter rezali in rezali, bomo tako kadrovsko kot strokovno kmalu na ničli," je povedal anonimni vir.

Komentarjev 12
  • Scott 23:24 16.oktober 2012.

    Po tvojem je potem Danilo T.nenormalen in vsi z Doktorati???

  • Veteran 21:40 16.oktober 2012.

    Jaz bi dopolnil izjavo ministra Gorenaka in sicer, da je to super novica in upam, da bodo te instrumentalizirane in pokvarjene novinarje Dela in še nekaterih drugih časopiso, čim več odpustili. Res super novica!!

  • dragec 08:35 31.avgust 2012.

    A tvoj minister Gorenak je priden vojak SDS in velikega vodje JJ, prejšnji veliki komunist, miličnik, pobudnik priprtja četverice.